Ukrajinský exminister Ježeľ dostal v Bielorusku štatút utečenca

Bývalý ukrajinský minister obrany Mychajlo Ježeľ, ktorý je obvinený zo sprenevery dvoch miliónov dolárov, dostal štatút utečenca v susednom Bielorusku.

18.07.2018 21:38
Mychajlo Ježeľ Foto: ,
Mychajlo Ježeľ
debata (12)

V jeho hlavnom meste Minsk v stredu podľa agentúry AP novinárom povedal, že tam žije aj s rodinou.

Ježeľovi hrozí päť až osem rokov väzenia, ak by ho na Ukrajine odsúdili. Je obvinený z toho, že sa zapojil do rozsiahlej korupcie ako minister obrany v rokoch 2010–2012 za vlády prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol neskôr zosadený.

Ježeľ po odvolaní z vlády pôsobil v Minsku ako veľvyslanec, než ho prezident Porošenko v máji 2015 odvolal. V Minsku však Ježeľ aj s rodinou zostal. Keď neposlúchol predvolanie na výsluch, vydali na neho ukrajinské úrady zatykač. Interpol však odmietol vyhlásiť po Ježeľovi medzinárodné pátranie. O tom, že exminister dostal v Bielorusku azyl, informovala najprv ukrajinská vojenská rozviedka.

Ježeľ serveru Gordon povedal, že na súd na Ukrajinu nepôjde. Myslí si, že by sa riadneho súdu nedočkal a že by ho hneď zavreli.

Podľa jedného z obvinení Ježeľ ukradol financie určené na stravu pre armádu a podľa ďalšieho sa pokúšal predať Rusku dva strategické bombardéry.

Vzťahy Ukrajiny a Ruska sa výrazne zhoršili od Janukovyčovho odchodu z funkcie a následnej anexii Krymu Ruskom, ktoré tiež podporuje separatistov na východnej Ukrajine.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #sprenevera #Ukrajina #Mychajlo Ježeľ