Lavrov volal Pompeovi, pýtal sa zadržanú ruskú občianku

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v sobotu svojho amerického rezortného partnera Mikea Pompea, aby zaistil prepustenie ruskej občianky Marie Butinovej, ktorú zadržali v Spojených štátoch pre podozrenie, že tam pôsobila ako tajná agentka Moskvy.

21.07.2018 21:21
Segrej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Segrej Lavrov.
debata (25)

Postup amerických orgánov označil v telefonickom rozhovore za „neprijateľný“, uviedli agentúry DPA a AP.

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí Lavrov „zdôraznil neprijateľnosť konania amerických orgánov, ktoré zatkli ruskú občianku Butinovú na základe vykonštruovaných obvinení, a nutnosť jej skorého prepustenia“.

Ministri si počas rozhovoru taktiež „vymenili názory na vyhliadky“ rusko-amerických vzťahov po pondelňajšom stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom v Helsinkách.

Okresný súd vo Washingtone nariadil v stredu väzobné stíhanie Butinovej (29) bez možnosti prepustenia na kauciu. Obvinená je zo „sprisahania s cieľom vykonávať činnosť agentky Ruskej federácie v rámci Spojených štátov“. Obvinili ju aj z rozvíjania vzťahov s americkými fyzickými osobami a infiltrovania organizácií s vplyvom v americkej politike s cieľom presadzovať záujmy Ruska.

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že od roku 2015 do začiatku roka 2017 Butinová plnila pokyny vysokopostaveného predstaviteľa v ruskej vláde, na ktorého sa vzťahujú sankcie. Na územie Spojených štátov vstúpila a zdržiavala sa tam na základe študentských víz.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov #Mike Pompeo