USA odštartovali kampaň, ktorou chcú diskreditovať iránske vedenie

Spojené štáty štartujú kampaň, ktorá má za cieľ znedôveryhodniť iránske vedenie. Zámerom je vyvolať nepokoje, prinútiť Teherán ukončiť jadrový program a prestať podporovať radikálov. Agentúre Reuters to oznámili zdroje z amerických oficiálnych kruhov oboznámené so situáciou. Iránsky prezident Hasan Rúhání do USA odkázal, že "Amerika by mala vedieť, že vojna s Iránom je matkou všetkých vojen".

22.07.2018 10:58
debata (34)

Podľa súčasných aj bývalých amerických úradníkov predstavuje kampaň iránskych lídrov v nelichotivom svetle. Používa aj zveličené informácie a protirečí iným oficiálnym vyhláseniam vrátane tých, ktoré urobili bývalé americké administratívy.

Washington voči Teheránu pritvrdil od nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta. Súčasná hlava Spojených štátov v máji vypovedala jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

Biely dom sa ku kampani odmietol vyjadriť a americké ministerstvo zahraničia odmietlo dodať podrobnejšie informácie k úlohe ministra Mikea Pompea. Podľa zdrojov Reuters na kampani spolupracuje práve Pompeo s bezpečnostným poradcom Bieleho domu Johnom Boltonom.

Rúhání, ktorého citovala agentúra IRNA, na informáciu reagoval pred iránskymi diplomatmi. "Pán Trump, nezahrávajte sa s chvostom leva, mohli by ste ľutovať. Amerika by mala vedieť, že mier s Iránom je matkou všetkého mieru a že vojna s Iránom je matkou všetkých vojen. Vy nie ste v pozícii, aby ste mohli iránsky národ obrátiť proti bezpečnosti a záujmom Iránu, "povedal prezident.

Vysoký iránsky činiteľ, ktorého oslovila agentúra Reuters a ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že USA sa márne pokúšajú podkopávať iránske vedenie od islamskej revolúcie v roku 1979. „neuspejú ani teraz,“ povedal.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kampaň #Irán #Donald Trump