Oheň si v Grécku zobral už 74 životov, požiare sú na ústupe

Na 74 sa zvýšil v utorok počet obetí mohutných lesných požiarov v okolí gréckej metropoly Atény.

24.07.2018 06:23 , aktualizované: 17:15
Grécko, požiar Foto: ,
Požiar v obci Mati v Grécku.
debata (28)

S odvolaním sa na miestnych hasičov o tom informovala agentúra AP. Medzi desiatkami obetí požiarov v Grécku sú aj matka so synom z Poľska.

Zranených je 164 dospelých a 23 detí, doplnila hovorkyňa hasičov, podľa ktorej nie je žiadne z detí v ohrození života. Počet nezvestných úrady doposiaľ nestanovili.

Pod kontrolou

Žena so synom zomreli po tom, ako sa prevrátila loď, v ktorej ich evakuovali pred požiarom, povedal šéf poľskej cestovnej kancelárie Grecos so sídlom v Poznani. Dvojica bola na dovolenke v rezorte Mati východne od Atén.

Lesné požiare sú na ústupe a hasiči ich majú pod kontrolou, potvrdila česká konzulka v Aténach Svetoslav Danesová. Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil za desiatky obetí trojdňový národný smútok.

„Hovorca požiarnej služby Atén uviedol, že požiare v turistickej oblasti Kineta, Mati, v okolí Rafina a Pendeli sú na ústupe a v tejto chvíli ich majú požiarnici pod kontrolou,“ uviedla Danesová.

Objímajúce sa obete

Starosta mesta Rafina Evangelos Burnus v gréckej televízii Skai informoval, že najväčší počet obetí hlásia z mesta Mati, obľúbeného letoviska Grékov. „Mati už neexistuje,“ konštatoval Burnus. Uviedol, že oheň tam zničil „viac ako tisíc domov a 300 vozidiel“.

Reakcia ženy hľadajúcej svojho psa. Mati, Grécko.
Požiar v obci Mati, Grécko.
+8Hasenie požiaru v obci Mati, Grécko.

V Mati záchranári našli skupinku 26 zhorených osôb, zrejme rodín, ktoré sa v poli len 30 metrov od mora v skupinkách objímali. Bolo medzi nimi aj niekoľko detí.

Hovorkyňa uviedla, že v dôsledku silného vetra sa plamene rýchlo rozšírili do obývaných oblastí a znemožnili ľuďom, aby unikli zo svojich domov alebo áut. Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených.

Medzi mŕtvymi Poliaci

Grécku ponúklo pomoc viacero krajín vrátane Nemecka, Talianska či Turecka. „V týchto ťažkých hodinách stojí Nemecko pevne po boku našich gréckych priateľov,“ vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že jeho krajina posiela do Grécka dve lietadlá s vodnými vakmi, ďalšie dve posiela aj Španielsko.

Pomoc v pondelok ponúkol aj Cyprus, Izrael a dokonca aj Turecko, s ktorým má Grécko dlhodobo napäté vzťahy. Turecké ministerstvo zahraničných vecí však oznámilo, že Atény tureckú pomoc nateraz odmietli s tým, že ju zatiaľ nepotrebujú. „Naše lietadlá tam môžu byť za 45 minút a ak nás o ne požiadajú, sme pripravení ich vyslať okamžite,“ vyhlásil turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli.

S odvolaním sa na informácie od krízovej skupiny gréckeho ministerstva zahraničia ďalej Danesová povedala, že boli zranení štyria cudzinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podľa agentúry PAP sú medzi mŕtvymi dvaja Poliaci, matka so synom. Grécky úrad civilnej ochrany informoval, že celkovo bolo ranených 156 osôb.

„Krajina dnes prekonáva neopísateľnú tragédiu,“ povedal Tsipras v televízii, prostredníctvom ktorej sa obrátil na Grékov. „Vyhlasujeme trojdňový národný smútok na pamäť tých, ktorí zomreli,“ dodal.

V Grécku v súčasnosti panujú teploty okolo 40 stupňov Celzia. V postihnutej oblasti navyše vial silný vietor, ktorý sa však cez noc upokojil. Oheň sa tak na mnohých miestach podarilo dostať pod kontrolu.

Najväčší počet mŕtvych záchranári našli v obci Mati východne od Atén. „Tam je bohužiaľ najväčší počet zranených, ale aj najväčší počet mŕtvych, ľudí, ktorí nezvládli odísť a boli uväznení vo svojich domoch či autách,“ uviedol Tzanakopulos.

„Noc bude ťažká,“ uviedol na nočnej tlačovej konferencii z pondelka na utorok grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý predčasne ukončil návštevu Bosny a Hercegoviny a vrátil sa do Atén, aby predsedal krízovému štábu. Premiér vyjadril podozrenie, že požiare niekto založil úmyselne. Do Atén povolal hasičov z iných gréckych regiónov, ktorým bude pri hasiacich prácach asistovať aj armáda. Grécko zároveň o pomoc požiadalo aj ďalšie krajiny EÚ.

Pred ohňom ľudia často utekali na pláže a skalnaté pobrežie. Odtiaľ ich zachraňovali na svojich loďkách rybári, pobrežná stráž, ale aj turisti na gumových člnoch, opísala dramatickú situáciu DPA. Cez more sa podľa nej z postihnutých oblastí podarilo evakuovať najmenej 700 ľudí.

Slováci zatiaľ nie sú priamo ohrození

Slovenskí občania zatiaľ nie sú v Grécku v priamom ohrození života. Informoval o tom hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko s tým, že v súčasnosti rezort eviduje vyše 300 Slovákov na území Grécka, kde vyčíňajú mohutné požiare.

„Nemáme informáciu, že by niektorý z nich bol v priamom ohrození života alebo bol zranený v dôsledku požiarov. V noci naše veľvyslanectvo kontaktovali niekoľkí naši turisti, ktorí museli opustiť svoje apartmány kvôli požiarom, prišli o doklady, samozrejme, poskytli sme im potrebnú asistenciu,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ Igor Skoček.

Podľa Suska môže byť počet Slovákov v Grécku aj vyšší, pretože nie každý sa aj napriek upozorneniam rezortu zahraničia zaregistruje pomocou kontaktného formulára. Ministerstvo p zahraničných vecí SR preto odporúča v prípade núdze kontaktovať zastupiteľský úrad v Aténach na telefónnom čísle +30 693 240 8­028. V mimori­adnych situáciách sa môžu turisti tiež obrátiť na turistickú políciu na štvormiestne číslo 1571 alebo na miestnych hasičov na telefonickom čísle 199.

Výber lesných požiarov aj s obeťami v Európe od roku 2007

Prinášame výberovú chronológiu lesných požiarov aj s obeťami v Európe za ostatných desať rokov.

  • 16. októbra 2017 – Španielsko a Portugalsko: Najmenej 39 mŕtvych si vyžiadali lesné požiare, ktoré sa v dôsledku silného vetra spôsobeného zvyškami hurikánu Ophelia šírili časťami Španielska a Portugalska.
  • 14. mája 2017 – Grécko: Jeden človek prišiel o život pri lesnom požiari, ktorý vypukol západne od Atén. Mŕtve telo objavili v rokline neďaleko mesta Agioi Theodoroi.
  • 5. augusta 2010 – Rusko: Vyše 160.000 hasičov bojovalo v Rusku s rozsiahlymi požiarmi, ktorých bolo asi 850. Počet mŕtvych stúpol na 50.
  • 2. septembra 2007 – Chorvátsko: Dvanásť obetí si vyžiadal požiar na chorvátskom ostrove Kornat, ktorý sa rozhorel 30. augusta. Kornat je najväčším ostrovom súostrovia Kornati.
  • 25. augusta 2007 – Grécko: Lesné požiare na polostrove Peloponéz ležiacom na juhu krajiny zabili 44 ľudí.
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #požiar #lesné požiare