V Laose sa pretrhla priehrada, stovky ľudí sú nezvestné

V Laose sa pretrhla hrádza rozostavanej priehrady.

24.07.2018 10:52 , aktualizované: 14:28
Laos priehrada pretrhnutá nezvestní Foto: ,
Dedinčania na streche po pretrhnutí sa priehrady hydroelektrárne v provincii Attapeu v Laose.
debata (7)

Podľa laoskej tlačovej agentúry KPL prišlo o život niekoľko ľudí a stovky ďalších sú nezvestné. Pri nešťastí sa uvoľnilo päť miliárd metrov kubických vody. Pre porovnanie Oravská priehrada na severe Slovenska má objem okolo 350 miliónov metrov kubických vody.

Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap nešťastia zrejme spôsobili dažde, ktoré v oblasti presiahli trojnásobok bežného množstva. Pod prívalom vody potom povolila hrádza jednej z prepojených priehrad hlavnej vodnej nádrže.

Miestne úrady už na miesto vyslali desiatky lodí, aby pomohli evakuovať osoby z rizikovej oblasti. Zároveň vydali výzvu na zaslanie núdzovej pomoci – liekov, pitnej vody, oblečenia, potravín, peňazí aj ďalších potrebných vecí.

Nešťastie sa stalo v provincii Attapeu na juhovýchode krajiny. Podľa agentúry KPL voda pripravila o domovy viac než 6 600 ľudí.

Laos patrí medzi najchudobnejšie ázijské krajiny. Prešiel síce od komunizmu k trhovej ekonomike, ale zostáva štátom s vládou jednej strany a obmedzenými slobodami. Neexistuje tu prakticky žiadna sloboda tlače a pravidlá, za ktorých v krajine môžu pôsobiť zahraniční reportéri, sú veľmi prísne a obmedzujúce.

Krajiná závislá na rieke mekong

Elektrina z niekoľkých hydroelektrární poskytuje značnú časť laoského zisku z exportu. Hlavným kupcom laoskej elektriny je Thajsko.

Skupiny na ochranu životného prostredia dlhodobo vyjadrujú obavy z hydroelektrá­renských projektov Laosu a predovšetkým z dopadu elektrární na rieku Mekong, jej flóru a faunu i na miestnych obyvateľov a ekonomiku, ktorá je na rieke závislá.

Priehradu stavali ako spoločný projekt vedený juhokórejskou firmou s thajskými a laoskými partnermi. Mala byť otvorená v tomto roku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #priehrada #záplavy #prírodná katastrofa #Laos