Bola otrokyňou, teraz kandiduje do mauritánskeho parlamentu

Bývalá otrokyňa Hábí Mint Rábahová bude v Mauritánii kandidovať do parlamentu. Voľby sa uskuťočnia na jeseň a Rábahová sa bude uchádzať o parlamentné kreslo za nedávno vzniknutú koalíciu dvoch strán IRA a Saváb, oznámil portál BBC. Rábahová bola otrokyňou od jej piatich rokov. Mauritánia zakázala otroctvo v roku 1981 ako posledná africká krajina. Avšak podľa ochrancov ľudských práv sa otroctvo v niektorých oblastiach stále praktizuje.

24.07.2018 12:09
debata

„Stala som sa otrokyňou, keď som mala päť rokov. Každý deň som sa musela starať o dobytok a každý večer ma pán znásilňoval bez toho, aby som tomu rozumela. Myslela som si, že je to normálne,“ povedala Rábahová v roku 2008 po svojom prepustení.

Zachránil ju brat, ktorý sa dokázal dostať na slobodu. Zmobilizoval ochrancov ľudských práv, ktorým sa podarilo Rábahovú po tridsaťpäť ročnom otroctve oslobodiť.

„Oslobodili sme obeť otrokárstva. Pripojila sa k nám,“ povedal zástupca IRA bojujúceho proti otrokárstvu. Do volieb pôjde toto hnutie po prvý raz.

Podľa ochrancov ľudských práv je v krajine otroctvo stále rozšírené. Občania so svetlejšou pleťou zotročujú černochov z určitých etnických skupín a nútia ich k domácim prácam. Hoci po medzinárodnom nátlaku Mauritánia prijala v roku 2007 zákon definujúci otrokárstvo ako trestný čin, súdy ho len málokedy skutočne potrestajú. Podľa ochrancov ľudských práv v mauritánskych väzniciach skončilo viac aktivistov bojujúcich proti otroctvu než otrokárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otroctvo #Hábí Mint Rábahová #Mauritánia