Spoluzakladateľka hnutia Femen spáchala samovraždu

Jedna zo zakladateliek ukrajinskej feministickej aktivistickej skupiny Femen, Oxana Šačková, spáchala v Paríži samovraždu. Oznámila to v utorok Hanna Hucolová, ktorá takisto zakladala túto skupinu známu svojimi kontroverznými demonštráciami.

24.07.2018 12:49 , aktualizované: 15:19
debata (35)

„Najodvážnejšia a najzraniteľnejšia členka, Oxana Šačková, nás opustila,“ napísala Hucolová na Facebooku. Ďalšia z členiek Ševčenková podľa stanice BBC uviedla, že presný dátum smrti ešte nie je známy, najskôr ho určí až pitva.

Telo 31-ročnej Šačkovej, ktorá sa v roku 2013 presťahovala do Francúzska, našli v pondelok v jej parížskom byte. Naposledy ju videli živú v piatok. Jej priatelia uviedli, že zanechala list na rozlúčku, oznámila agentúra TASS. V ňom vraj napísala „všetci ste falošní“.

Šačková žila od roku 2013 vo Francúzsku, vystúpila z hnutia a venovala sa maliarstvu. Podľa svojej kolegyne Jany Ždanovovej maľovala protináboženské ikony a vlani začala študovať na akadémii. V prenajatom byte žila s mladým priateľom a všetko sa zdalo byť v poriadku. Vzhľadom k precitlivenosti umelkyne však správu o samovražde Ždanovová nepovažovala za prekvapenie.

Hnutie Femen spoluzaložili v roku 2008 Oxana Šačková, Alexandra Ševčenková a Hanna Hucolová.

Toto feministické hnutie, ktoré však nie je zaregistrované, si získalo medzinárodnú pozornosť svojimi demonštráciami proti diskriminácii žien a potláčaniu ľudských práv, pričom jeho členky svoje protesty usporadúvajú vždy polonahé. Femen neskôr poznamenal rozkol a presídlenie do Francúzska. Tam získali azyl po útokoch vo vlasti.

Naposledy z polovice obnažená demonštrantka prekvapila bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho vo volebnej miestnosti pri marcových voľbách. Podobný incident sa stal aj v Prahe počas prezidentských volieb. Aktivistka hnutia Femen Anželina Diašová sa vrhla vo volebnej miestnosti na prezidenta Miloša Zemana.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #Femen