Biely dom navrhuje usporiadať summit Trump-Putin koncom roka

Rusko dostalo z USA ponuku na usporiadanie schôdzky Vladimira Putina a Donalda Trumpa koncom tohto roka vo Washingtone. V Moskve to dnes oznámil zahraničnopolitický poradca Kremľa Jurij Ušakov. Do úvahy podľa neho pripadá aj možnosť schôdzky prezidentov na summite G20 v Argentíne koncom novembra, či pri inej príležitosti.

24.07.2018 16:07
Fínsko Helsinki USA Rusko Trump Putin summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin na snímke počas nedávneho summitu v Helsinkách.
debata (13)

Nový rusko-americký summit, druhá oficiálna schôdzka prezidentov po stretnutí v Helsinkách z minulého týždňa, sa podľa skorších mediálnych špekulácií mal konať počas septembra pri príležitosti schôdze Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Ušakov však dnes povedal, že Putinova cesta do OSN sa neplánuje. Naposledy ruský vodca na Valnom zhromaždení prehovoril v roku 2015.

Ušakov odmietol odpovedať na otázky novinárov ohľadom obsahu helsinských rozhovorov Putina s Trumpom, o ktorých je zatiaľ len málo podrobností. Nepovedal najmä, ako naliehavo šéf Bieleho domu s Putinom hovoril o údajnom ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb.

„Hodnoteniu tejto horúcej témy sa zdržím, pretože akýkoľvek komentár by vyvolal negatívnu reakciu,“ povedal poradca. „Je potrebné počkať, až sa usadí prach, potom bude možné tieto problémy vecne posúdiť,“ dodal.

Nový summit Kremeľ podľa Ušakova ešte nezačal pripravovať. Neurčito sa kremeľský poradca vyjadril k informáciám amerických médií, že na august je naplánované stretnutie Trumpovho bezpečnostného poradcu Johna Boltona so šéfom Putinovej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom. „Neviem, kde sa stretnutie uskutoční, nebolo ešte potvrdené,“ povedal Ušakov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jurij Ušakov #summit Putin-Trump