Lídri znepriatelených strán v Južnom Sudáne povedú dočasnú vládu spoločne

Juhosudánsky prezident Salva Kiir a vodca opozičných povstalcov Riek Machar sa dohodli na tom, že v dočasnej vláde budú zdieľať moc.

25.07.2018 20:28
debata (1)

V Chartúme, metropole susedného Sudánu, kde znepriatelené strany rokovali, to v stredu oznámil juhosudánsky minister informácií Michael Makuei Lueth.

Obaja lídri podľa vyhlásenia sudánskej vlády podpíšu 5. augusta konečnú verziu mierovej dohody, ktorá by mala ukončiť už päť rokov trvajúcu občiansku vojnu v najmladšom štáte Afriky. Juhosudánska opozícia sa doposiaľ k správe nevyjadrila.

Lídri znepriatelených strán sa podľa sudánskej agentúry SUNA dohodli na tom, že Kiir počas prechodného obdobia povedie vládu a Machar sa opäť stane prvým viceprezidentom Južného Sudánu.

Obdobná dohoda však už v minulosti stroskotala po tom, ako v juhosudánskom hlavnom meste Džuba vypukli v júli 2016 nové boje a samotný Machar utiekol z krajiny, pripomenula agentúra AP.

Na ropu bohatý Južný Sudán nadobudol nezávislosť od Sudánu až v roku 2011 a stal sa tak najmladším štátom sveta. Koncom roka 2013 však v krajine vypukla občianska vojna po tom, ako prezident Kiir obvinil vtedajšieho viceprezidenta Machara, že pripravuje prevrat. Konflikt si vyžiadal už desaťtisíce životov a vyhnal z domovov niekoľko miliónov ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povstanie #Južný Sudán