Lopta, ktorú dostal Trump od Putina, mala čip

Keď americký prezident Donald Trump dostal na summite v Helsinkách od svojho ruského partnera Vladimira Putina futbalovú loptu s emblémom majstrovstiev sveta, mnohí zo žartu, ale aj vážne vyhlasovali, že v ňom môže byť odpočúvacie zariadenie.

26.07.2018 11:04
trump, putin, lopta Foto: ,
Putin daroval Trumpovi futbalovú loptu.
debata (85)

A neboli ďaleko od pravdy, pretože výrobca, ktorou je spoločnosť Adidas, do lopty zabudoval čip pre bezdrôtovú komunikáciu. Nejde však o žiadnu špionážnu techniku, ale podľa Adidasu o rozšírenie používateľského zážitku.

Lopta pre futbalové majstrovstvá, ktoré Rusko organizovalo, je vybavený čipom NFC. Ten slúži na bezdrôtovú komunikáciu na veľmi krátke vzdialenosti. NFC technológia je napríklad bežnou výbavou súčasných telefónov a vďaka nemu je možné mobil využívať ako alternatívu k platobnej karte.

V prípade lopty sa pri kontakte so zariadením, ktoré je schopné spojenie nadviazať, čo sú napríklad mobily či tablety, majiteľom zobrazia dodatočné informácie o výrobku a ďalších produktoch Adidasu súvisiacich s futbalom a tiež prístup k rôznym súťažiam.

Adidas tiež uviedol, že obsah bude aktualizovať a rozširovať. Čip neposkytuje žiadne štatistiky o tom, ako sa lopta športovo využíva.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #futbalová lopta #Donald Trump #summit Putin-Trump