Americký politik s holým zadkom zastrašoval 'teroristu' Cohena

Obnažoval sa a rasisticky vykrikoval, aby sa postavil na odpor proti nepriateľovi. Americký politik Jason Spencer, ktorý sa dal nachytať svetoznámym britským hercom Sachom Baronom Cohenom, poskakoval ako cvičené zvieratko v cirkuse, čo poslúcha povely. Smutná aj smiešna epizóda predčasne skončila jeho kariéru.

26.07.2018 16:00
Jason Spencer Foto:
Jason Spencer, ktorý si vyzliekol nohavice.
debata (34)

Republikán zo Snemovne reprezentantov v štáte Georgia sadol na lep komikovi, ktorý sa vydával za izraelského vojenského experta. Cohen stvárnil postavu s falošnou totožnosťou bravúrne. Hovoril izraelským prízvukom, čím zvýraznil svoju dôveryhodnosť. Spencer, ktorého obalamutil, zažil najväčšiu hanbu v živote. Video odvysielala televízia v rámci novej Cohenovej šou s názvom Kto je Amerika?

Môj strach tak zosilnel, že som nemohol jasne uvažovať ani si uvedomiť, s čím som súhlasil, keď som sa na zmienenom takzvanom výcviku zúčastnil.
Jason Spencer, republikán z amerického štátu Georgia

Spencer sa neuveriteľne strápňoval od začiatku nahrávky, ktorú nakrútili vo fitnescentre. "Volám sa Errad Morad,“ predstavil sa Cohen s tým, že 13 rokov slúžil v izraelskej tajnej službe. Čierna vojenská obuv, zelené nohavice, čierny pulóver a maskérmi upravená tvár, aby vyzeral ako tvrdý chlapík. Zhotovenie nahrávky vysvetlil vytvorením „protiteroris­tického videa“.

Najprv Spencera naučil, ako odhaliť teroristu, čo je muž v prestrojení za ženu zahalenú od hlavy po päty. Podal mu tyč s mobilom. Cohen poznamenal, že do USA prichádza veľa turistov z Číny, čím naznačil, že hrozba môže prísť aj stadiaľ. Spencer ako šašo poskakoval k zahalenej osobe a džavotal čosi o suši a o Hongkongu. Tyč priložil k topánkam. Herec si pozrel fotku rozkroku a podľa nohavičiek povedal politikovi, že to nie je muž, ale žena.

Sacha Baron Cohen týmto videom ukončil politickú kariéru Jasona Spencera.

Podobne poľutovaniahodná je druhá scénka, keď Cohen naučí Spencera, ako odradiť teroristu. Republikán najprv impulzívne odpudzuje útočníka iba výkrikmi, ale komik s falošnou identitou ho poúča, že to nestačí. Vysvetlí mu, že islamskí teroristi sa boja dotyku s gejmi. Spencer si preto stiahne nohavice a v červených trenírkach pobehuje dozadu ku Cohenovi, ktorý stelesňuje útočníka. Politik pritom kričí „USA!“ a „Amerika!“. Herec mu prízvukuje, že musí byť hlasnejší, pričom obranu ešte nepovažuje za dostatočnú. "Ako sa hovorí v Mosade, treba ísť s kožou na trh,“ zdôrazňuje jednu z údajných zásad izraelskej tajnej služby.

Spencer poslúchol, stiahol si aj trenírky. Cohen mu objasnil, že je to účinná obrana, pretože islamskému teroristovi sa zvlášť protiví dotyk s obnaženým homosexuálom. Politik v predklone znovu poskakuje dozadu, aby zastrašil útočníka. Komik mu dá za pravdu, že táto sebaobrana už bola úspešná.

Politici v štáte Georgia po zverejnení videa v televízii neveriacky krútili hlavou a ťažko hľadali slová. Zostali šokovaní a znechutení. Odkaz znel, že Spencer sa musí pobrať preč. Republikán sa najprv bránil tvrdením, že sa stal obeťou hrozného žartu, a preto nevidí dôvod, aby odstúpil. Vinu zvaľoval na Cohena, ktorý údajne zneužil obavu, že teroristi by mohli napadnúť jeho rodinu. "Môj strach tak zosilnel, že som nemohol jasne uvažovať ani si uvedomiť, s čím som súhlasil, keď som sa na zmienenom takzvanom výcviku zúčastnil,“ uviedol vo vyhlásení.

Nijako však neobmäkčil tlak na svoju rezignáciu. "Rozhodol som sa, že 31. júla sa vzdám funkcie,“ oznámil nakoniec.

Video, v ktorom sa zopsul, mu skráti dĺžku mandátu, ktorý mal vypršať v novembri. V máji totiž vo voľbách neobhájil svoje kreslo v snemovni.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sacha Baron Cohen #Jason Spencer