Podľa prezidenta Vučića všetci Srbi vedia, že Kosovo je stratené

Celému Srbsku je už jasné, že o svoju bývalú oblasť Kosovo prišlo. Otvorene to povedal srbský prezident Aleksandar Vučić záhrebskému týždenníku Globus s tým, že sa snaží získať aspoň niečo, aby to nevyzeralo ako úplná porážka. Ide pritom o oblasť na severe Kosova, kde žije silná srbská menšina.

27.07.2018 06:31
vučič Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučić.
debata (43)

V srbskej štátnej televízii RTS vo štvrtok večer Vučić k tomu povedal, že žiadne riešenie otázky Kosova v súčasnej dobe na dohľad nie je. Zároveň pritom sľúbil, že v polovici septembra sa v súvislosti s týmto problémom „obráti na národ“.

„Všetci Srbi vedia, že stratili Kosovo, ale ja urobím všetko, čo je v mojej moci, aby som vrátil, čo sa dá, aby to na konci nevyzeralo ako úplná porážka alebo úplná strata,“ vyhlásil podľa Globusu srbský prezident v rozhovore, ktorý týždenníku poskytol.

Podľa autora článku sa Vučić drží koncepcie pokúsiť sa „obhájiť“ sever Kosova. „Zjednodušene povedané: áno, uznáme Kosovo (ale bez výslovného medzinárodnopráv­neho uznania), ale na oplátku chceme ‚vyobchodovať‘ sever Kosova. Nedáme im (kosovským Albáncom) tak úplne všetko a niečo sa nám predsa len podarí udržať,“ povedal prezident.

V poslednej dobe sa veľa píše o tom, že Vučić uvažuje ako o kompromise s Prištinou o „výmene území“, respektíve o „korekcii hraníc“. Malo by ísť o výmenu práve severu Kosova za oblasť so silnou albánsku menšinou okolo Preševa, ktorá na juhu Srbska prilieha ku Kosovu.

V Prištine však o akomkoľvek rozdelení Kosova nechcú počuť. Prezident Hashim Thaçi na tlačovej konferencii vyhlásil, že delenie Kosova nebude a že záväznú dohodu po skončení dialógu o normalizácii vzťahov podpíšu dva nezávislé štáty. Ešte razantnejšie túto myšlienku odmietol v prištinskej televízii premiér Ramush Haradinaj: „Kosovo je už takto malé. Nič také.“

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič