Požiare v Grécku už neohrozujú obydlia, pokračuje pátranie po obetiach

Lesné požiare už neohrozujú obývané oblasti v Grécku. Výstraha pred ich vznikom bola v piatok znížená na stupeň "nízky", uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu civilnú ochranu.

27.07.2018 13:45
Grécko, požiar Foto: ,
Po požiari v gréckej obci Mati zostali na uliciach zhorené autá.
debata

V postihnutých oblastiach v okolí prístavného mesta Rafina ležiaceho východne od metropoly Atény pokračovali vojaci, hasiči a dobrovoľníci v zničených domoch v pátraní po prípadných ďalších obetiach, informovala v piatok ráno grécka verejnoprávna televízia ERT. Identifikácia tiel je komplikovaná, pretože väčšina úplne zhorela. Doposiaľ bolo objavených 85 mŕtvych.

Podozrenie z podpaľačstva

„Závažné informácie nás viedli k tomu, aby sme začali vyšetrovanie prípadného trestného činu, ktorý mohol stáť za pondelkovým požiarom, ktorý zdevastoval pobrežnú oblasť okolo obce Mati východne od Atén,“ vyhlásil minister pre verejný poriadok a ochranu občana Nikos Toskas na tlačovej konferencii.

Úrady podľa Toskasa tiež preverujú, či ďalší požiar, ktorý sa rozhorel v pondelok o niekoľko hodín skôr v blízkosti mesta Kineta západne od gréckej metropoly, nebol tiež založený zámerne. „Existujú isté svedectvá, ale v tejto chvíli nemôžem povedať viac,“ dodal Toskas na tlačovej konferencii v Aténach, ktoré sa zúčastnil aj vládny hovorca Dimitris Tzanakopulos a šéfovia hasičov a polície.

Spomenutí predstavitelia s poukázaním na satelitné mapy uviedli, že v rovnakom čase vzniklo v pondelok v oblasti Atiky – ktorá zahŕňa aj Atény – 13 rôznych požiarov.

Zlyhala vláda pri evakuácii?

Grécka vláda čelí ostrej kritike obyvateľov postihnutých oblastí, že na katastrofu reagovala pomaly, nemala pripravený evakuačný plán a nechala ich napospas plameňom. Hovorca gréckeho kabinetu Tzanakopulos na sťažnosti reagoval s tým, že evakuácia Mati nebola možná vzhľadom k závratnej rýchlosti, ktorou sa oheň šíril. Pripomenul pritom, že vietor v tú dobu dosahoval rýchlosť 120 kilometrov za hodinu.

Bilancia katastrofy vzrástla vo štvrtok po nájdení ďalších tiel na 85 mŕtvych. Ďalších 187 ľudí utrpelo zranenia a desiatky z nich zostávajú stále hospitalizované. Okolo 25 osôb je nezvestných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #podpaľačstvo #lesné požiare