Čína tvrdí, že je stále oddaná sľubu zachovať autonómiu Hongkongu

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok vyhlásil, že Čína je stále oddaná spôsobu vládnutia v Hongkongu v duchu "jedna krajina, dva systémy", a to aj napriek silnejúcim obavám, že Peking podrýva občianske slobody v bývalej britskej kolónii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

30.07.2018 11:53
Mrakodrapy v Hong Kongu, Čína Foto:
Mrakodrapy v Hong Kongu. Ilustračné foto.
debata (2)

Wang I novinárom po rozhovoroch s britským rezortným kolegom Jeremym Huntom povedal, že Čína bude naďalej uplatňovať spomínaný systém zavedený v roku 1997, keď bolo mesto odovzdané pod čínsku správu. Dovtedy bol Hongkong od Číny nezávislé územie spravované Spojeným kráľovstvom.

Peking prisľúbil, že 50 rokov ponechá Hongkongu rozsiahlu autonómiu a občianske práva – avšak narastajú obavy, že čínski komunistickí vodcovia od sľubu ustupujú, lebo už potláčajú politickú opozíciu v Hongkongu.

Hunt, ktorý je na návšteve Pekingu, vyvolal na začiatku stretnutia s čínskym ministrom smiech, keď omylom o svojej manželke narodenej v Číne povedal, že je Japonka. Čína a Japonsko sú veľkými rivalmi, súperiacimi o vplyv v regióne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hong Kong