Trump ocenil imigračnú politiku Talianska, vyjadril ochotu stretnút sa s Rúháním

Americký prezident Donald Trump ocenil tvrdý postoj talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho k imigrácii počas ich stretnutia v Bielom dome. Vyzval tiež ostatné európske krajiny, aby zvolili podobný prístup, informovala agentúra DPA.

30.07.2018 18:48 , aktualizované: 23:16
USA politika diplomacia Taliansko conte trump Foto: ,
Vpravo americký prezident Donald Trump a vľavo taliansky premiér Giuseppe Conte počas tlačovej konferencie po rokovaní v Bielom dome vo Washingtone.
debata (7)

„Veľmi súhlasím s tým, čo robíte v otázke migrácie a nelegálnej imigrácie a dokonca legálneho prisťahovalectva. Taliansko má veľmi tvrdý postoj ohľadom hranice, postoj, ktorý si zvolilo málo krajín,“ uviedol na začiatku schôdzky Trump. „Mnoho ďalších krajín v Európe by to tiež malo urobiť,“ dodal.

Conte je na čele pravicovej vlády, ktorej minister vnútra Matteo Salvini zastáva tvrdý postoj k imigrácii. Nová vláda v Ríme oznámila, že talianske prístavy už nebudú prijímať migrantov zachránených v Stredozemnom mori, pripomína DPA.

Je pozoruhodné, že spolupráca dvoch predtým proti sebe stojacich politických formácií je tak úspešná, že súčasnej koalícii priniesla najvyššiu mieru popularity talianskej vlády u občanov od roku 1994.

Trump vyjadril ochotu stretnúť sa s Rúháním

Americký prezident v pondelok vyhlásil, že by sa „určite stretol“ s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ak by s tým iránsky líder súhlasil. Trump by tak podľa vlastných slov urobil bez stanovenia akýchkoľvek „predbežných podmienok“.

Šéf Bieleho domu uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s Contem, že verí na stretnutia, a poukázal na prínos svojich nedávnych schôdzok so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Trump tiež varoval, že Iránu nesmie byť nikdy dovolené vlastniť jadrové zbrane.

Agentúra AP pripomína, že prezident USA sa v minulých týždňoch zameral na iránsku hrozbu a došlo aj k vzájomnej slovnej prestrelke medzi Washingtonom a Teheránom. V jej pozadí je jednostranné odstúpenie Spojených štátov od kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, o ktorom Trump rozhodol v máji tohto roka.

Taliani hodnotia vládu Conteho pozitívne

Pozitívne hodnotí pôsobenie koaličnej talianskej vlády počas prvých dvoch mesiacov pri moci 61 percent oslovených talianskych občanov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorých informoval denník Corriere della Sera.

Nová talianska vláda sa teší priazni asi pätiny stredoľavých voličov, ale v radoch voličov stredopravej strany Vpred Taliansko (Forza Italia, FI) a pravicových Bratov Talianska (FdI) to platí až o 75 percentách.

Najpopulárnejším vládnym politikom je premiér Giuseppe Conte s indexom popularity 69 percent, jeho vicepremiéri – minister vnútra Matteo Salvini (60 percent) a minister práce Luigi Di Maio (58 percent) – mierne zaostávajú.

Evidentne sa zmenilo aj zmýšľanie Talianov o populistickej politike, ktorú vlani v decembri hodnotilo ešte negatívne 58 percent z nich, aktuálne ich podiel klesol na 43 percent.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Talianska vláda #Donald Trump #Giuseppe Conte