Členov Pussy Riot zrejme čaká po prepustení z väznice ďalší trest

Členovia ruskej protestnej skupiny Pussy Riot boli v pondelok opäť zadržaní, keď odchádzali z väzenia. Oznámili to ruské médiá s tým, že polícia skupinu obvinila z organizovania nepovoleného zhromaždenia. Tri ženy a jedného muža moskovský súd v polovici júla poslal na 15 dní do väzenia za to, že narušili priebeh finále svetového futbalového šampionátu v Moskve.

31.07.2018 09:16
pussy riot, rusko, Foto: ,
Bezprostredne po prepustení z väznice policajti v pondelok členky Pussy Riot znovu zadržali a odviedli na výsluch.
debata (51)

Tri osoby vtrhli 15. júla na ihrisko v moskovských Lužnikoch v druhej polovici zápasu medzi Francúzskom a Chorvátskom. Z miest okolo francúzskej bránky bežali asi 50 metrov každá iným smerom, než sa ich usporiadateľom podarilo dolapiť; štvrtý človek bol zadržaný hneď v úvode celej akcie. Hra bola na chvíľu prerušená, ale asi za 25 sekúnd sa pokračovalo. Štvorica ešte dostala pokutu za neoprávnené nosenie policajných uniforiem, v ktorých na hraciu plochu vbehla.

Policajt vstupuje do hry

Podľa webu skupiny Pussy Riot akcia nazvaná „Policajt vstupuje do hry“ bola venovaná 11. výročiu smrti básnika, maliara a sochára Dmitrija Prigova (1940–2007), ktorý patril v sovietskej ére k vedúcim postavám ruského undergroundu. Akciou chceli jej účastníci tiež upozorniť na problém politických väzňov v Rusku a porušovanie slobody slova a zhromažďovania.

Na slobode sa nezdržali

Bezprostredne po prepustení z väznice policajti v pondelok Pjotra Verzilova, Oľgu Kuračovovú, Oľgu Pastuchovovú a Veroniku Nikulšinovú znovu zadržali a odviedli na výsluch. Rozhlasová stanica Echo Moskvy potom oznámila, že padlo obvinenie z organizovania nepovoleného mítingu. O akú akciu malo ísť, nie je jasné.

Štvorici podľa Echa Moskvy hrozí vysoká pokuta alebo ďalšie väzenie počas desiatich dní.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pussy Riot