EÚ zmrazila majetok šiestim firmám, ktoré stavali most na Krym

Šiestim firmám z Ruska a Krymu, ktoré sa podieľali na výstavbe mosta z ruskej pevniny cez Kerčský prieliv na Krym, Európska únia zmrazila ich európsky majetok. Podľa názoru krajín únie totiž firmy podporili upevňovanie ruskej kontroly nad nezákonne anektovaným Krymským polostrovom. Krok, ktorý zvyšuje počet spoločností dotknutých úniovými sankciami na 44, dnes oznámila v tlačovej správe Rada EÚ.

31.07.2018 10:40
Krym most Foto: ,
Krymský most, ktorý otvorili v polovici mája, demonštruje silu Moskvy na anektovanom území. Most s dĺžkou 19 kilometrov spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym.
debata (131)

Únia zmrazovaním majetku a zákazu vstupu na svoje územie reagovala na jar 2014 na ruskú anexiu ukrajinského Krymu. V súčasnosti je na zozname tiež 155 fyzických osôb, ktoré svojím správaním narušili ukrajinskú územnú celistvosť a zvrchovanosť. Už pred niekoľkými týždňami únia do konca januára 2019 predĺžila svoje hospodárske sankcie zamerané na určité časti ruskej ekonomiky, tieto opatrenia súvisia s ruským postupom na východnej Ukrajine a s plnením minských dohôd.

Väčšina zo šiestich firiem, ktoré teraz nemôžu disponovať svojím majetkom v únii a ktorých občania aj spoločnosti z EÚ nesmú poskytovať finančné prostriedky, sídli v Rusku. Je medzi nimi aj významná ruská firma PAO Mostotrest, zaoberajúcich sa výstavbou mostov, ciest či železníc. Postihnutá bola napríklad aj spoločnosť Zaliv sídliaca na Kryme a patriaca Arkadijovi Rotenbergovi, oligarchovi s tesnými väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Asi 19 kilometrov dlhý most, ktorý Krymu poskytuje železničné i cestné spojenie cez ostrov Tuzla s Tamaňským polostrovom v ruskom Krasnodarskom kraji, otvoril Putin osobne tento rok v máji. Označil to za historickú udalosť, zatiaľ čo podľa Ukrajiny išlo o „výsmech medzinárodnému právu“.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #anexia Krymu #úniové sankcie