Trump na Twitteri napísal, že konšpirácia nie je zločinom

Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteri napísal, že konšpirácia nie je zločinom. Komentoval týmto výrokom pokračujúce vyšetrovanie údajného vplyvu Ruska na prezidentské voľby v roku 2016. Vyšetrovateľ FBI Robert Mueller sa pri ňom snaží okrem iného zistiť, či sa Trumpov volebný tím počas kampane tajne nespolčil s Rusmi s cieľom poraziť protikandidátku Hillary Clintonovú.

31.07.2018 16:37
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump
debata (1)

„Konšpirácia nie je zločinom, ale to nevadí, pretože žiadna nebola (s výnimkou podvodníčky Hillary a demokratov),“ napísal prezident v jednom zo série obvyklých ranných tweetov. Trump opakovane Muellerovo vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice. Podľa kritikov sa obáva, že by dôkazy o vplyve Ruska mohli spochybniť jeho volebné víťazstvo.

Slovo „collusion“, teda konšpirácia alebo tajná dohoda, podľa amerických právnikov v trestnom zákonníku skutočne nie je. „Hľadal som vo federálnych zákonoch konšpiráciu ako zločin, ale nie je tam,“ povedal v pondelok televízii Fox News Trumpov právny poradca Rudy Giuliani. Tajná dohoda sa podľa expertov objavuje skôr v zákonoch o voľnej súťaži ako čin vzťahujúci sa ku kartelom a nezákonným dojednaniam o trhových cenách.

Pokiaľ ale Mueller spolčenie Trumpovho tímu s ruskými agentmi skutočne objaví, čo sa zatiaľ nestalo, potom podľa právnikov existuje veľa iných zákonov, o ktoré sa súdy môžu oprieť. Môže napríklad ísť o podvodné spolčenia s cieľom ovplyvniť voľby, o hackerské útoky, spreneveru alebo falšovanie dokumentov.

Môžu obviniť aj Trumpovho syna a zaťa

Ak ľudia z Trumpovho tímu vedeli, že existujú kompromitujúce materiály na Hillary Clintonovú, alebo o nich vedeli a snažili sa ich získať, potom môžu byť obvinení z podieľaní sa na zločine alebo z nečakaného lobingu pre cudzie mocnosti, napísala agentúra AP. Týkať by sa to mohlo prezidentovho syna Donalda alebo zaťa Jareda Kushnera.

Mnohé môže podľa médií vyjsť najavo počas procesu s Paulom Manafortom, bývalým členom a šéfom Trumpovho volebného štábu. Proces sa síce týka daňových a bankových podvodov, nie ruského zasahovania, ale napriek tomu môže priniesť nové informácie o aktivitách ľudí z Trumpovho okolia. Prvé pojednávanie kauzy je naplánované na dnes pred súdom vo Virgínii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #konšpirácia #prezidentské voľby v USA