Kimovu ríšu obchádza tieň hladomoru, vlna horúčav spôsobila úrode vážne škody

Severná Kórea upozornila, že bezprecedentná vlna horúčav v krajine spôsobila ťažké škody na úrode ryže, kukurice a ďalších plodín.

02.08.2018 15:28
Kim Čong-un Foto: ,
Kim Čong-un v prejave na zasadnutí ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce.
debata (18)

Rozsah škôd severokórejská vláda bližšie neupresnila. Celý Kórejský polostrov v posledných týždňoch zápasí s extrémne vysokými teplotami, ktoré si v Južnej Kórei už vyžiadali desiatky mŕtvych, napísala dnes agentúra AFP.

Podľa AFP teplota v severokórejskej metropole Pchjongjang dosahovala v stredu 37,8 stupňa Celzia a severokórejská štátna televízia uviedla, že teplo a sucho „má vážne dôsledky na hospodárstvo krajiny“.

KĽDR býva opakovane postihnutá hladomorom, na ktorý v polovici 90. rokov zomreli státisíce ľudí. V poslednej dobe sa potravinová situácia v krajine zlepšila, čiastočne vďaka poľnohospodárskym reformám a rastúcemu množstvu súkromných trhovísk, ktorých fungovanie režim diktátora Kim Čong-una umožňuje.

Vlna horúčav si ale teraz vyžiadala veľké straty aj v podstatne bohatšej Južnej Kórei, ktorá registruje viac ako tri milióny uhynutých kusov dobytka a päťnásobný nárast úmrtí ľudí na choroby spojené s horúčavou. Ceny zeleniny sa na juhu Kórejského polostrova kvôli ničivému suchu zdvojnásobili.

„Vidiecke oblasti po celej krajine … hlásia škody na úrode, vrátane ryže a kukurice, a to v dôsledku extrémne vysokých teplôt a sucha,“ napísal severokórejský denník Rodong sinmun.

„Vyzývame všetkých občanov, aby sa pripojili k boju proti následkom vysokých teplôt a sucha, prejavili vlastenecký zápal a šetrili každou kvapkou vody,“ dodal denník.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #KĽDR #Severná Kórea #hladomor