Európu ďalej trápia horúčavy, v Španielsku majú už druhú obeť

Pokračujúce teplá, ktoré zasahujú veľkú časť Európy, majú v Španielsku už druhú obeť. V juhošpanielskom regióne Murcia zomrel vo štvrtok 78-ročný muž počas práce na poli. Na juhu Pyrenejského polostrova by dnes teploty mali podľa meteorológov dosiahnuť až 45 stupňov a cez víkend môžu vzrásť ešte vyššie.

03.08.2018 12:15
Taliansko počasie leto horúčavy Foto: ,
Žena sa osviežuje vo fontáne počas horúceho dňa v Miláne. Meteorológovia varujú nielen pred prílevom mimoriadne horúceho vzduchu z Afriky, ktorý môže presiahnuť 40 stupňov Celzia, ale aj pred prúdením saharského piesku a prachu nad Európu.
debata (1)

Nebývalo vysoké teploty panujú v celej Európe od Škandinávie po Grécko, najviac pritom ukazujú teplomery v Španielsku a Portugalsku. Vo štvrtok bolo najteplejšie v juhošpanielskej Andalúzii, v metropole Seville, ktorej namerali 41,7 stupňa. Dnes sa na najväčšie horúčavy musia pripraviť ľudia v Estremadure na západe krajiny, kde sa očakáva viac ako 44 stupňov.

Podľa denníka El Mundo majú tohtoročné horúčavy už tragickejšie bilanciu než tie vlaňajšie, kedy kvôli vysokým teplotám skonal jeden človek. Po robotníkovi, ktorý zomrel pri stavbe diaľnice v Murcii, doplatil na prehriatie organizmu aj poľnohospodár pracujúci v tom istom regióne na svojom poli. Zomrel v nemocnici, kam ho previezli v kritickom stave.

Varovanie pred vysokými teplotami vyhlásili úrady v mnohých ďalších krajinách. V Taliansku napríklad platí aj pre turistov hojne navštevovaných miest ako Benátky, Florencia či Miláno.

Talianski meteorológovia tiež upozorňujú na zvýšenú koncentráciu prízemného ozónu v ovzduší, ktoré v niektorých mestách prekračuje hranicu 200 mikrogramov na meter kubický, ktorá je už považovaná za smogový stav.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #horúčavy #úmrtie