Británia vraj požiada Rusko o vydanie dvoch mužov v kauze Skripaľ

Británia chce požiadať Rusko o vydanie dvoch mužov podozrivých z útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, z ktorého Londýn obviňuje Moskvu. S odvolaním sa na vládne zdroje to dnes napísal denník The Guardian.

06.08.2018 19:09
britská polícia, novičok, Skripaľ, vyšetrovanie Foto: ,
Vyšetrovanie otravy novičkom, Salisbury, Veľká Británia. Ilustračné foto.
debata (46)

Prokuratúra už žiadosť spísala a čaká sa na jej formálne podanie, spresnil denník. Rusko akúkoľvek účasť na atentáte spáchanom jedom novičok popiera.

Britské médiá už v polovici júla uviedli, že polícia identifikovala osoby podozrivé z útoku spáchaného v marci v anglickom Salisbury. Úrady však vtedy odmietli potvrdiť informácie o tom, že ide o Rusov.

Podľa dnešnej správy britského denníka na prípade pracovali stovky policajtov a agentov tajných služieb, ktorí podrobne zmapovali pohyb spomenutej dvojice od príchodu do chvíle, keď krajinu opustili. Médiá už skôr špekulovali o tom, že dvojica ruských agentov priletela do Británie krátko pred útokom a bezprostredne po ňom krajinu opustila.

Prezident Vladimir Putin ruskú zodpovednosť za útoky opakovane odmietol a incident vyvolal diplomatickú roztržku spojenú s masívnym vyhosťovaním diplomatov.

Rusko nevydáva svojich občanov do iných krajín. Británia zažila podobnú skúsenosť už v súvislosti s vraždou iného bývalého agenta Alexandra Litvinenka z roku 2006, kedy Moskva odmietla vydať ľudí podozrivých britskými úradmi.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Novičok #kauza Skripaľ