Ničivé požiare v Kalifornii sú najväčšie v histórii štátu

Dva rýchlo šíriace sa požiare v severnej Kalifornii sa stali najväčším lesným požiarom v dejinách tohto amerického štátu.

07.08.2018 07:39 , aktualizované: 08:50
srna, kalifornia, usa, požiar Foto: ,
Požiare v Kalifornii trápia aj lesnú zver.
debata (7)

Požiare horia niekoľko kilometrov od seba a nazvali ich Mendocino Complex. Vzplanuli 27. júla a zachvátili územie s veľkosťou mesta Los Angeles.

S odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AP. Oheň na dvoch miestach, ktoré sú neďaleko od seba, už zachvátil 1 148 kilometrov štvorcových. Vlani v oblasti horela plocha o rozlohe 1140 kilometrov štvorcových.

Najväčšie požiare tento rok zúria severne od San Francisca, kde už padlo plameňom za obeť 75 domov a tisíce ľudí museli utiecť viac ako sto kilometrov ďaleko od svojich domovov. Oheň tu uhasili len z 30 percent.

S plameňmi po celej Kalifornii bojuje viac ako 14 000 hasičov.

Teplejšie počasie, ktoré sa pripisuje klimatickej zmene, vysušuje vegetáciu, čo prispieva k čoraz prudším požiarom, ktoré sa rýchlo šíria z vidieckych oblastí do mestských častí. Odborníci na klímu a požiare však tiež vinia mestá, že rozširujú bytovú výstavbu do predtým nezastavaných oblastí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #Požiare #lesné požiare