Trumpov zať chce, aby Jordánsko zrušilo Palestínčanom status utečencov

Poradca a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner navrhol Jordánsku, aby zrušilo utečenecký status viac ako dvom miliónom Palestínčanov, ktorí v Jordánsku žijú ako utečenci. Informoval o tom časopis Foreign Policy, podľa ktorého Kushner o zrušení statusu hovoril s jordánskymi predstaviteľmi pri svojej júnovej návšteve v Ammáne. Podľa izraelskej tlače ide o súčasť ťaženie USA proti Agentúre OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

07.08.2018 11:00
Jared Kushner Foto: ,
Jared Kushner v jednom zo svojich e-mailov vyzval na zrušenie Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov na Blízkom východe.
debata (17)

Agentúra sa stará o niekoľko miliónov Palestínčanov, ktorých predkovia odišli zo svojich domovov po vzniku Izraela a ktorí sa stále usilujú o návrat. O tom sa malo rozhodnúť počas izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov, ktoré sú však v súčasnosti pozastavené.

Foreign Policy napísal, že Kushner v jednom zo svojich e-mailov vyzval na zrušenie UNRWA. „Je potrebné usilovať sa o zrušenie UNRWA. (Agentúra) udržiava status quo (utečencov), je skorumpovaná, neúčinná a neprospieva mieru,“ píše sa v januárovej Kushnerovej správe Trumpovmu splnomocnencovi pre Blízky východ Jasonovi Greenblattovi. USA už tento rok agentúre vypovedali veľkú časť svojho príspevku.

Palestínske vedenie sa domnieva, že Trumpova administratíva sa snaží prinútiť agentúru ukončiť prácu v Jordánsku aj ďalších štátoch.

Hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát po Kushnerovej júnovej návšteve regiónu povedal, že USA presunuli peniaze vypovedané agentúre Jordánsku a iným štátom, kde žijú utečenci. Podľa Palestínčanov sa administratíva snaží riešiť otázku utečencov a status Jeruzalema jednostrannými krokmi, ktoré sledujú iba prospech Izraela. Poradca palestínskeho vodcu Mahmúda Abbása Nabíl Šás povedal, že Trumpova vláda „sa snaží nastoliť fakty plnením všetkých požiadaviek Izraela“. Abbásov úrad v sobotňajšom vyhlásení oznámil, že „zmarí sprisahanie“, ktorého cieľom je skoncovať s nárokmi Palestínčanov.

Po vzniku Izraela v roku 1948 odišlo zo svojich domovov viac ako 700 000 Pales­tínčanov. USA v roku 1949 pomohli založiť UNRWA s vidinou, že agentúra bude utečencom pomáhať a zabezpečovať im jedlo a ďalšie služby. Izrael už dlho tvrdí, že ľudia, ktorým teraz agentúra pomáha, nie sú utečenci, ale ich potomkovia a že UNRWA svojou činnosťou udržuje utečenecký status týchto ľudí a bráni ich začleneniu do spoločnosti krajín, v ktorých žijú. Ide asi o päť miliónov ľudí žijúcich najmä v Libanone, Jordánsku a Sýrii. Asi milión Palestínčanov v Pásme Gazy má utečenecký štatút.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Jared Kushner #Donald Trump #Palestínčania #UNRWA