Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynuli dvaja členovia Hamasu

Izraelská armáda pri dnešnom útoku na palestínske Pásmo Gazy zabila dvoch členov ozbrojeného krídla radikálneho Hamasu. Podľa prvých správ bolo pri útoku zranených šesť ľudí. Útok bol zameraný na objekt Hamasu na severe pásma. Správa o ňom prišla v čase, keď sa Egypt a OSN pokúšajú sprostredkovať prímerie medzi Hamasom a Izraelom, aby ukončili násilie, ktoré sa od konca marca odohráva najmä pri hranici Pásma Gazy.

07.08.2018 12:00
debata (2)

Egypt v rokovaniach presadzuje, aby bolo základom dohody zmierenie Hamásu s konkurenčným Fatahom, výmena palestínskych väzňov a tiel padlých izraelských vojakov a tiež dlhodobé prímerie, ktoré by malo byť dohodnuté na päť až sedem rokov.

O prímerí sa rokuje už dlhší čas. V minulých týždňoch boli v Káhire zástupcovia Hamasu aj Fatahu. Zmierenie oboch týchto skupín je podmienkou pre zostavenie spoločnej vlády, ktorá by riadila obe palestínske územia, Západný breh Jordánu a Pásmo Gazy.

Zástupcovia izraelskej obrany navrhujú, aby Izrael už teraz pomohol zlepšiť ekonomickú situáciu v Pásme Gazy, aj napriek tomu, že prímerie ešte nie je dohodnuté. Hamas by za to mal vydať pozostatky vojakov a dvoch živých izraelských civilistov, ktorých v súčasnosti zadržiava. Podľa izraelskej tlače však S týmto návrhom vysokí izraelskí politici nesúhlasia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #OSN #Pásmo Gazy #Fatah