Výsluch Manafortovho spolupracovníka Gatesa pokračuje

V americkej Alexandrii sa v stredu začal ďalší deň výsluchu Ricka Gatesa, blízkeho spolupracovníka a podľa obžaloby aj komplica Paula Manaforta, niekdajšieho šéfa volebného štábu Donalda Trumpa. Gates, ktorý sa priznal k defraudaciám a finančným podvodom a spolupracuje s prokuratúrou, od začiatku týždňa porote vysvetľoval pozadie údajne ilegálnych transakcií, ktorých sa vraj dopustil s Manafortovým vedomím alebo priamo v jeho mene.

08.08.2018 07:15 , aktualizované: 18:26
manafort, gates Foto: ,
Paul Manafort (vľavo) a Rick Gates.
debata (30)

Pre žalobcu je Gates korunným svedkom. Manafortovi obhajcovia sa naopak snažia spochybniť jeho vieryhodnosť a vinu za preukázané podvody chcú zvaliť na neho. Gates opísal porotcom, ako dlhé roky falšoval bankové dokumenty ukrýval nezdanené peniaze na tajných účtoch v zahraničí, príjmy od ukrajinských oligarchov vydával za pôžičky podliehajúce nižšiemu zdaneniu a dokonca okrádal samotného Manaforta.

V krížovej paľbe, ktorá bola podľa prítomných novinárov brutálna, sa dokonca priznal k manželskej nevere. Viedol vraj dvojaký život, ktorý financoval defraudáciami.

Súdne pojednávanie vyvolalo nebývalý záujem amerických médií. Okrem novinárov v zaplnenej súdnej sieni sa priebeh procesu prenášal aj na obrazovku vo vedľajšej miestnosti. Žiadny zvukový ani obrazový záznam z rokovania podľa amerických zákonov v priestoroch federálneho súdu byť zhotovený nesmie.

Súd vypočul zatiaľ 15 svedkov

Súd v Alexandrii na predmestí Washingtonu od začiatku pred šiestimi dňami vypočul už 15 svedkov vrátane troch Manafortových účtovníkov. S pôsobením Manaforta a Gatesa v Trumpovom volebnom štábe kauza bezprostredne nesúvisí, o pokračujúcom vyšetrovaní údajného ruského vplyvu na voľby sa zatiaľ nehovorilo. Sám Trump však podľa zdrojov z Bieleho domu rokovanie pozorne sleduje.

Manafort pôsobil vo volebnom štábe prezidenta zhruba pol roka, z toho tri mesiace štáb viedol. Jeho dlhoročný obchodný partner Gates bol jeho zástupcom.

Dostať Rusov pred americký súd je prakticky nemožné

Po stopách ruského vplyvu na voľby pátra zvláštny tím vyšetrovateľov FBI vedený Robertom Muellerom. Zatiaľ vzniesol obvinenia proti viac ako tridsiatim osobám vrátane dvanástich Rusov, ktorí sa údajne podieľali na šírení nepravdivých informácií a demagogickej propagandy s cieľom podporiť kandidatúru Donalda Trumpa. Podľa amerických i ruských médií je prakticky vylúčené, že by sa podarilo obvinených Rusov postaviť pred americký súd.

Schránky na Cypre

Niekdajší šéf volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, Paul Manafort, využíval schránkové spoločnosti na Cypre na ukrytie miliónov dolárov, ktoré získal za politické poradenstvo od proruskej politickej strany na Ukrajine. V utorok to na federálnom súde v USA vyhlásil Rick Gates (46), kľúčový svedok v procese proti Manafortovi a zároveň jeho dlhoročný obchodný partner i niekdajší zástupca.

Proces s Manafortom (69) je prvým v rámci vyšetrovania vedeného americkým špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom. Ten vyšetruje údajné ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom.

Manaforta súdia v meste Alexandria v štáte Virgínia, v blízkosti metropoly Washington. Je obvinený z 18 trestných činov, týkajúcich sa aj daňových únikov a bankových podvodov, pripomenuli tlačové agentúry DPA a AP.

Zatajoval príjmy

Gates v utorok tiež v súdnej sieni povedal, že jeho bývalý šéf Manafort zatajoval platby aj pred vlastnými účtovníkmi, aby sa v USA vyhol plateniu daní z príjmov.

Gates vypovedal pred súdom už druhý deň. V pondelok, v prvý deň, sa napríklad priznal, že aj on sám spreneveril peniaze Manafortovej poradenskej firmy. Urobil to podľa svojich slov preto, že mal so svojím šéfom spory.

Keď proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014 zosadili, príjmy za konzultácie od Strany regiónov „prestali tiecť“ a Manafortova finančná situácia sa zhoršila.

Gates v súdnej sieni vyhlásil, že Manafort mu nariadil, aby sfalšoval záznamy o príjmoch a nafúkol zisky firmy, nech splní podmienky pre získanie pôžičky od banky.

Zaznelo aj Trumpovo meno

Svedok ďalej v utorok povedal, že Manafort ho požiadal, aby pomohol získať vysoký post v Trumpovej administratíve, v Pentagóne, pre bankára, od ktorého si Manafort požičal peniaze.

V prípade tak zaznelo aj meno prezidenta.

Prokuratúra predložila na súde e-maily, v ktorých Manafort žiada Gatesa o láskavosť pre bankára, informovala DPA s odvolaním sa na denník Washington Post.

Gates ako kľúčový svedok vlády v tejto kauze bol po svojej výpovedi v utorok podrobený krížovému výsluchu. Manafortov obhajca Kevin Downing v rámci neho vyhlásil, že Gates už „povedal toľko klamstiev“, že si ich všetky ani nepamätá.

Downing sa snažil naštrbiť Gatesovu dôveryhodnosť a obvinil ho z viacerých zločinov, keďže Gates sa aj sám okrem iného priznal, že spreneveril peniaze svojho šéfa Manaforta.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Donald Trump #Paul Manafort #zasahovanie do volieb