Uhasiť požiar na juhu Portugalska asi ešte potrvá niekoľko dní

Uhasiť lesný požiar v turistickom regióne Algarve na juhu Portugalska potrvá ešte niekoľko dní, povedal v stredu portugalský premiér António Costa. Požiar vypukol minulý týždeň v piatok v kopcoch neďaleko mesta Monchique a plamene sa šíria na juh smerom k pobrežiu. Živel si doteraz nevyžiadal žiadne obete na životoch, zhruba 30 ľudí ale bolo zranených. V susednom Španielsku bolo kvôli lesným požiarom neďaleko Valencie evakuovaných asi 3000 ľudí, informovala agentúra ANSA.

08.08.2018 19:58
Portugalsko, požiar, les, lietadlo, voda Foto: ,
Lietadlo hasí lesný požiar pri dedine Monchique.
debata (1)

Premiér v televíznom vystúpení konštatoval, že počas minulého týždňa bolo po celej krajine uhasených vyše 500 požiarov. „Jeden sa vymkol kontrole,“ povedal. „Toto je (hasičský) zásah, ktorý potrvá aj v ďalších dňoch a nemá zmysel sa domnievať, že to bude uhasené za niekoľko hodín,“ dodal.

Na mieste s ohňom bojuje 1450 hasičov, nasadených bolo 450 hasičských áut a viac ako desať lietadiel a vrtuľníkov. Z domov v kopcoch boli evakuované dve stovky ľudí, desiatky budov ľahli popolom. V noci na stredu hasiči zamedzili tomu, aby plamene dosiahli mesto Silves, ktoré leží zhruba desať kilometrov od pobrežia a kde žije okolo 6000 ľudí.

Hasiči nevedia, čo robiť

Hasenie koordinuje Úrad civilnej ochrany, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra. Portugalská vláda v utorok previedla velenie zásahu z regionálnej na národnú úroveň, aby mohla nasadiť viac ľudí i techniky. Zásah je ale podľa hasičov zle zorganizovaný.

„Hasiči z portugalských miest, napríklad z Lisabonu, nevedia, čo robiť,“ hovorí hasič z mesta Monchique. „Nedostatočná príprava a zlá organizácia prispeli k šíreniu požiaru. Hasiči z miest sa vedia vysporiadať s autohaváriami a mestskými požiarmi, avšak lesné požiare, to je niečo úplne iné,“ dodal.

Vláda premiéra Costu sa kvôli požiaru ocitla pod silným tlakom. Pri lesných požiaroch vlani v júni a októbri zomrelo 109 ľudí, upozorňuje agentúra AP. Vtedajší minister vnútra v reakcii na to odstúpil. Opozícia si vynútila hlasovanie o nedôvere, ktoré ale Costova vláda ustála.

S lesnými požiarmi bojuje aj Španielsko

V susednom Španielsku bojuje s lesnými požiarmi neďaleko Valencie okolo 700 hasičov a nasadených bolo 27 lietadiel a vrtuľníkov. Úrady odhadujú, že oheň spálil 2600 hektárov lesa a poľnohospodárskej pôdy. Zhruba 3000 ľudí muselo byť evakuovaných.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lesné požiare