Požiare v Portugalsku a Španielsku sa podarilo dostať pod kontrolu

Portugalské a španielske úrady oznámili čiastočné víťazstvo v boji proti lesným požiarom v oblasti Algarve, resp. v letovisku Gandia južne od Valencie. Za pomoci buldozérov dokázali v Portugalsku počas noci zastaviť postupovanie požiaru, ktorý už spálil takmer 23 500 hektárov lesa.

09.08.2018 14:07
Požiare Portugalsko Foto: ,
Požiar vynáša k oblohe tmavý dym, ktorý oslabuje slnečné svetlo. Portugalsko
debata (2)

V Španielsku pomohol zastaviť šírenie plameňov mierny nočný dážď.

Úrady zároveň varovali, že boj ešte nekončí. Španielski hasiči dúfajú, že sa požiar v letovisku Gandia, ktorý za štyri dni spálil plochu o rozlohe 3 000 hektárov, podarí uhasiť už dnes. Na juhu portugalskej strany, ako v stredu upozornil premiér António Costa, pravdepodobne boj s plameňmi potrvá ešte niekoľko dní.

Patricia Gasparová z úradu civilnej ochrany uviedla, že obvod požiaru okolo mesta Monchique je viac ako 100 kilometrov a nárazy vetra by mohli spôsobiť ďalšie vznietenie. V teréne je stále 1 300 hasičov podporovaných stovkami vozidiel a ôsmimi hasičskými lietadlami. Tí aj dnes pokračujú v „tanci“ medzi morom a priľahlými kopcami, aby sa požiar uhasili, píše agentúra AFP.

Lesy v turisticky vyhľadávaných oblastiach Algarve už horia sedem dní, počas ktorých utrpelo zranenie viac ako 40 osôb a stovky obyvateľov museli byť evakuované. Požiar vynáša k oblohe vysoké stĺpy tmavého dymu, ktoré oslabujú slnečné svetlo na plážach populárnej európskej destinácie.

„Vzduch je plný akejsi čiernej hmly, zloženej z popola a sadze,“ povedal 73-ročný Brit Tony Sanders, ktorý prevádzkuje na južnom pobreží Portugalska malý penzión.

Požiare nedávno trápili tiež Grécko, keď v júli niekoľko dní horela pobrežnú oblasť východne od Atén. Grécka štátna televízia ERT už dva týždne po nešťastí informovala o ďalších dvoch obetiach, čím ich celkový počet vzrástol na 93. Dvaja seniori – žena a muž – tento týždeň v nemocnici podľahli zraneniam. V dôsledku požiaru je stále hospitalizovaných 34 osôb, z ktorých šesť je v kritickom stave.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Portugalsko #lesné požiare