Púštna ruža sa nechystá zvädnúť

Má rôzne prezývky. Napríklad "sýrska Lady Diana" či "púštna ruža". Dnes leží Asma Asadová, manželka šestnásteho sýrskeho prezidenta Bašára, v damaskej nemocnici s diagnózou rakovina mliečnej žľazy. Ani teraz sa však ani zďaleka nechystá "zvädnúť". Nielen preto, lebo lekári informovali, že choroba je v prvom štádiu a výsledok liečenia vyzerá optimisticky.

10.08.2018 11:00
Sýria, Asma Asadová, rakovina, liečba Foto:
Sýrska prvá dáma Asma Asadová diskutuje s manželom prezidentom Bašárom Asadom v objekte nemocnice v Damasku.
debata (58)

Asma sa nikdy nevzdávala. Do zúfalstva neupadla ani v roku 2012, keď sa ocitla na zozname dvanástich osôb, na ktoré EÚ uvalila sankcie. Brusel tak reagoval na zásah polície proti účastníkom pôvodne pokojného protestu Sýrčanov v meste Dará. Ibaže radikálni odporcovia režimu, nielen podľa Damasku, zneužili protest na krviprelievanie, ktoré napokon vyústilo do niekoľkoročnej občianskej vojny aj s prispením časti zahraničia.

Samotná Asma však nikdy nikoho netrestala. A už vôbec nie svoje tri deti, synov Háfiza a Karíma a dcéru Zajnu. Pre Asmu je rodina nadovšetko. Aj preto sa s manželom podľa jej vlastných slov aj v týchto neľahkých časoch podieľajú spoločne na výchove potomkov. „Vždy sme pritom uprednostňovali dialóg pred trestaním,“ tvrdí Asma.

Cesty Asmy Achrazovej a Bašára Asada sa preťali v meste na Temži. Presnejšie v jednej z internetových kaviarní. On, študent medicíny, ktorý si vzácne chvíle medzi štúdiom a praxou v nemocnici spríjemňoval za klávesnicou počítača. Ona, absolventka prestížnej londýnskej King's College v odbore programátorstva, v prítmí kaviarne sa oddávala svojmu koníčku, ktorý sa jej stal povolaním. Každý mal svoje plány, ktoré však napokon život zmenil.

„Pracovala som v londýnskej pobočke Deutsche Bank ako ekonómka a ani vo sne mi nenapadlo, že by som sa voľakedy mala zaoberať niečím iným a niekde úplne inde,“ zdôverila sa Asma novinárom. Ako sa ukázalo, nie vždy ide láska cez žalúdok. Tentoraz išla cez počítač, cez záľubu preniknúť do tajov jeho obrovských možností. Bašár bol dokonca v Londýne šéfom sýrskeho spolku počítačových nadšencov, čo ešte urýchlilo nájdenie spoločného jazyka s budúcou manželkou.

Dcéru úspešného londýnskeho kardiológa nebolo počuť dlhých jedenásť mesiacov od vypuknutia vzbury v marci 2011. Úspešne odolávala aj tlaku médií, ktoré chceli počuť jej názor na udalosti okolo nej. Mlčanie napokon prerušila, keď vo februári toho istého roku potvrdila, čo vedel každý, kto ju len trochu pozná – ostáva dodnes verná podpore manžela politika.

„Bašár Asad je sýrskym prezidentom a nie hŕstky Sýrčanov, a prvá dáma ho podporuje v tejto úlohe,“ citovali vtedy noviny Times kanceláriu manželky hlavy štátu. Pritom iba niekoľko mesiacov predtým bola Asma napríklad podľa časopisu Vogue s jej portrétom na prvej strane symbolom reforiem po období tvrdého vládnutia Háfiza Asada, otca súčasného sýrskeho lídra," pripomínajú mnohé zdroje. Napríklad britská BBC spomína ako v roku 2011 bola Asma „najmagnetickejšou prvou dámou“.

„Som súčasťou ľudu, ktorý učil svet vytrvalosti, sile a boju. Moje odhodlanie vyplýva z vášho odhodlania a vytrvalosti, ktorú ste preukázali počas posledných rokov,“ vyhlásila prvá dáma v prejave k Sýrčanom ihneď po tom, čo úrady oficiálne informovali o jej chorobe.

Asme Asadovej, Britke so sýrskymi koreňmi, ktorá vlastní britské aj sýrske občianstvo, ani pohnuté chvíle, ktorým musí čeliť, a najnovšie ani choroba, neubrali na šarme bojovníčky za „nový obraz arabskej ženy“. Ešte v roku 2008 ju časopis Elle pasoval za najelegantnejšiu prvú dámu vo svete. Až za ňou sa ocitli Carla Bruniová a Michelle Obamová.

Neskôr sa však „prepadla“ na piate miesto za jordánsku kráľovnú Raniu, Carlu Bruniovú, Mehriban Alijevovú z Azerbajdžanu a Jacqueline Kennedyovú. Ona však ostáva stále pôvodnou Asmou – pichľavou púštnou ružou, ktorá sa ani v terajšej neľahkej osobnej situácii nechystá zvädnúť.

Asma Asadová

V roku 1996 dokončila štúdium výpočtovej techniky na King's College University of London. V roku 1997 začala pracovať v dnešnej Deutsche Bank a o rok neskôr prešla do sekcie investičného bankovníctva v JP Morgan v Londýne. Neskôr ju vyslali na niekoľkomesačnú stáž do Paríža a následne sa na jeden a pol roka stal jej pracoviskom New York. Keď v roku 2000 podala výpoveď, bol pred ňou vydaj. Za manžela si vzala sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Majú tri deti. Asma hovorí arabsky, anglicky, francúzsky a španielsky.

Zdroj: syrianembassy.us

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #rakovina #Bašár al-Asad #Asma Asadová