Kimova vláda kritizuje USA: Urobili sme ústupky, stále ste nestiahli sankcie

Vláda v Pchjongjangu skritizovala Spojené štáty za to, že stále nestiahli sankcie uvalené proti Severnej Kórei.

10.08.2018 13:16
Trump Kim summit Foto: ,
Prezident USA máva do fotoaparátu popri tom, ako sa prechádza s vodcom KĽDR Kim Čong-unom v hotelovom areáli po pracovnom obede na summite v Singapure.
debata (22)

Severokórejské ministerstvo zahraničia uviedlo, že podniklo rôzne ústretové kroky a USA stále konajú podľa „zastaraného scenára“, čím ohrozujú snahy o denuklearizáciu.

Tento starý scenár podľa ministerstva „používali všetky predchádzajúce americké vlády, avšak neuspeli“. Ministerstvo tiež obvinilo amerických predstaviteľov, že „idú proti zámerom prezidenta (Donalda) Trumpa“, pričom šíria „nepodložené obvinenia“ a „zúfalo sa pokúšajú o zintenzívnenie medzinárodných sankcií a tlaku“.

Severná Kórea ostáva zaťažená sériou medzinárodných i amerických sankcií pre jej jadrový program a raketové testy. Spojené štáty trvajú na tom, že sankcie stiahnu, až keď sa krajina úplne denuklearizuje.

Prezident Trump a severokórejský líder Kim Čong-un sa v júni dohodli, že budú pracovať na denuklearizácii Kórejského polostrova. Ako presne to však chcú dosiahnuť, ostáva nejasné.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un