Macron rokoval s Putinom o Sencovovi a o Sýrii

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona v piatok telefonicky rokoval so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o uväznenom ukrajinskom filmovom režisérovi Olegovi Sencovovi, ktorý v ruskej väznici od polovice mája drží hladovku. Oznámil to Elyzejský palác s tým, že Macron urobil "niekoľko návrhov", ktoré by mali prispieť k vyriešeniu znepokojujúcej situácie.

10.08.2018 17:53
Oleh Sencov Foto: ,
Ukrajinský filmár Oleg Sencov.
debata (32)

„Prezident Macron znovu vyjadril prezidentovi Putinovi svoje znepokojenie, vzhľadom na to, že zdravotný stav pána Sencova sa zrejme nebezpečne zhoršil, a poukázal na dôležitosť toho, aby Rusko čo najskôr našlo humánne východisko zo situácie,“ uviedol Elyzejský palác podľa agentúry Reuters. Podľa AFP Putin prisľúbil neodkladne poskytnúť informácie o filmárovom stave.

Diskutovali aj o Sýrii

Obaja prezidenti podľa komuniké diskutovali aj o kríze v Sýrii. Putin podľa Kremľa zdôraznil význam súčinnosti medzinárodného spoločenstva pri obnove sociálnej a ekonomickej infraštruktúry v Sýrii a tiež pri návrate utečencov. Obaja štátnici sa podľa ruského komuniké „dotkli aj ďalších tém“. O Sencovovi sa kremeľské komuniké podľa serveru Newsru.com nezmienilo.

Macron o omilostenie filmára žiadal Putina už pri májovom ekonomickom fóre v Petrohrade a tiež pred júlovým finále majstrovstiev sveta vo futbale, pripomenula francúzska rozhlasová stanica RFI.

3-mesačná hladovka

Sencov hladuje skoro tri mesiace a je podľa svojho advokáta čím ďalej slabší, hladovku ale prerušiť nemieni. Žiada tak prepustenie 64 iných Ukrajincov z ruských väzníc, ktorých označuje za politických väzňov.

Sencov, ktorý je odporcom ruskej anexie Krymu, v auguste 2015 odsúdil moskovský súd na 20 rokov za to, že sa na jar 2014 spolu so svojím spoločníkom pokúsil na anektovanom ukrajinskom polostrove podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko a ďalšieho ruského spolku. Odsúdený bol za terorizmus v procese, ktorý organizácia Amnesty International kritizovala ako stalinistický. O jeho prepustenie sa zasadzovali známi umelci, ochrancovia ľudských práv aj politici, ale doteraz márne.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #politickí väzni #Oleg Sencov