Iránsky minister Zaríf vylúčil rozhovory s USA

Iránsky minister zahraničných Mohammad Džavád Zaríf vylúčil schôdzku medzi zástupcami svojej krajiny a zástupcami Spojených štátov. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

11.08.2018 15:36
Mohammad Džavád Zaríf Foto: ,
Iránsky minister zahraničných Mohammad Džavád Zaríf.
debata (13)

Washington obnovuje protiiránske sankcie po svojom odstúpení od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe. Prezident Donald Trump ale v júli povedal, že je pripravený rokovať s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním kedykoľvek a bez podmienok.

Rúhání považuje za nezmyselné zavádzať sankcie a zároveň avizovať ochotu k jednaniu.

Zaríf sa vyjadril k prípadnému stretnutie so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom na okraj ďalšieho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. „Nie, taká schôdzka nebude,“ poznamenal Zaríf, ktorého citovala iránska agentúra Tasnim. Na zasadnutí bude Trump aj Rúhání.

„Američania nie sú čestní a nové sankcie neumožňujú žiadny druh rokovania,“ povedal Zaríf.

Spojené štáty a Irán neudržujú diplomatické vzťahy od 80. rokov. Zaríf ale v minulých rokoch niekoľkokrát rokoval s bývalým ministrom zahraničia USA Johnom Kerrym, keď sa riešila dohoda o iránskom jadrovom programe. Okrem Spojených štátov ju s Iránom uzavreli Francúzsko, Nemecko, Británia, Čína, Rusko a Európska únia. Výmenou za pozastavenie iránskeho jadrového programu boli proti Iránu zrušené medzinárodné sankcie. Trump túto dohodu kritizoval od svojej kampane ako zlú a v máji oznámil, že od nej USA odstupujú.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #Mohammad Džavád Zaríf #Donald Trump #iránska jadrová dohoda