Traja zranení po útoku autom v Londýne, hovorí sa o terorizme

Automobil v centre Londýna pri budove britského parlamentu narazil veľkou rýchlosťou do bezpečnostných zátarás a tiež do chodcov a cyklistov. Zranenia utrpeli traja ľudia, polícia vodiča auta zadržala. Incident vyšetruje protiteroristická jednotka ako teroristický čin a vodiča vzala do väzby pre podozrenie zo spáchania teroristického činu. Pri minuloročnom podobnom útoku v blízkosti parlamentu zomrelo päť ľudí. Od tej doby sú na mieste zvýšené bezpečnostné opatrenia.

14.08.2018 09:28 , aktualizované: 22:21
debata (56)

Muž, ktorý útočil v Londýne, prišiel z Birminghamu

Príslušníci britskej protiteroristickej jednotky prehľadali v súvislosti s utorňajším útokom pred parlamentom v Londýne tri nehnuteľnosti v anglickom regióne Midlands.

Razie v mestách Birmingham a Nottingham "boli súčasťou pokračujúceho vyšetrovania utorňajšieho útoku, pri ktorom 29-ročný britský občan, ktorý podľa polície pochádza z regiónu Midlands.

Polícia medzičasom zistila, že podozrivý páchateľ, ktorého bezprostredne po čine zadržali, prišiel do Londýna z Birminghamu tesne po polnoci. V utorok medzi 01.25 h do 05.55 h miestneho času sa vozidlo Ford Fiesta, ktoré podozrivý pri útoku použil, nachádzalo v oblasti londýnskej ulice Tottenham Court Road, a približne od 06.00 h sa až do času útoku pohybovalo po mestskom obvode Westminster.

Po útoku ostali traja zranení, hovorí sa o terorizme

Veliteľ protiteroristického oddelenia Neil Basu povedal, že zadržaný zatiaľ nespolupracuje. Stanica BBC zistila zo svojich zdrojov, že muž bol pre políciu známy z minulosti.

Záchranná služba oznámila, že dvoch zranených previezli do nemocnice, tretieho ošetrili na mieste. BBC hlási, že jedna zranená žena je stále v nemocnici s vážnym zranením, ktoré však neohrozuje jej život.

Auto vrazilo do skupiny cyklistov čakajúcich na semafore o pol ôsmej ráno tamojšieho času (o pol deviatej SELČ), potom zrýchlilo a nabehlo vo veľkej rýchlosti do zátarás. Svedkovia sa zhodli, že išlo o zámerný čin.

Polícia bola na mieste veľmi rýchlo, muža v putách odviedla a miesto ohraničila. Auto prehľadala, ale nenašla žiadne zbrane. Uzavreli tiež blízku stanicu metra Westminster, autobusové linky odklonili na iné trasy.

Incident sa stal podľa Sky News v ohradenej jazdnej dráhe, ktorú používajú taxíky a ďalšie automobily smerujúce k vchodu do Snemovne lordov. Auto do zábran narazilo v rýchlosti, pretože podľa Sky News je zrejmé, že na mieste vodiča bol aktivovaný airbag.

Basu povedal, že nič nenaznačuje, že Londýnčanom hrozí ďalšie nebezpečenstvo. „Našou prioritou je formálne podozrivého identifikovať, zistiť motív jeho činu. Zatiaľ nespolupracuje. Pretože to bol zrejme úmyselný čin a vzhľadom na miesto, to považujeme za terorizmus,“ dodal. Podľa BBC polícia nezvýšila stupeň bezpečnostných opatrení, ktoré sú teraz na druhom najvyššom.

Na twitteri na situáciu reagovali politici vrátane premiérky Theresy Mayovej, šéfa opozície Jeremyho Corbyna, bývalého ministra zahraničia Borisa Johnsona aj londýnskeho starostu Sadiqa Khana. Americký prezident Donald Trump na twitteri o páchateľovi hovoril ako o zvierati. „Sú to šialené zvieratá, s ktorými je potrebné jednať rozhodne a silou,“ uviedol.

Na popoludnie je zvolaný výbor pre krízové ​​situácie COBRA. Námestník ministra obrany Tobias Ellwood povedal, že sa zdá, že išlo o „úmyselný útok na parlament“.

Vlani v marci narazil Khalid Masood autom do chodcov na Westminsterskom moste v blízkosti parlamentu a potom pri budove dobodal policajta. Celkom si atentát vyžiadal päť obetí. Politik Ellwood bol vlani pri Masoodovom útoku a snažil sa poskytnúť prvú pomoc zranenému policajtovi, ktorý neskôr zraneniam podľahol. Masooda polícia zastrelila. Pri parlamente chcel na policajtov, vojakov alebo poslanca útočiť tiež Brit Khalid Ali, ktorý v minulosti pôsobil päť rokov v Afganistane. Tento rok ho odsúdili na doživotie.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia