Ani ovce neklamú o izraelskom jadrovom programe

"Sú to smiešne tvrdenia," reagoval izraelský veľvyslanec na Novom Zélande na článok miestnych novín New Zealand Herald. Podľa nich existuje spojenie medzi izraelskými skúškami jadrovej zbrane v Indickom oceáne a prudkým nárastom ochorenia novozélandských oviec.

17.08.2018 10:00
Mideast Nuclear Lessons Foto: ,
Na archívnej snímke bývalý izraelský jadrový technik Mordechaj Vanunu drží fotokópiu novín, v ktorých odhalil izraelské jadrové tajomstvá.
debata (7)

Veľvyslanec sa však vyhol odpovedi na otázku, kto konkrétne stojí za dokázateľnými pokusmi z 22. septembra 1979.

Menej „smiešne“ je však tvrdenie bývalého izraelského jadrového technika Mordechaja Vanunua (63), ktorý v roku 1986 odhalil v britských novinách izraelské jadrové tajomstvá v Negevskej púšti pomocou jadrového reaktora v Dimone. Nakoniec ho do pasce vlákala agentka Mosadu a Izrael ho uniesol z Talianska. Následne fyzika stihol za prezradenie dnes už verejného tajomstva osemnásťročný trest za mrežami. Z Vanunových informácií odborníci usúdili, že Izrael má k dispozícii 100 až 200 jadrových hlavíc. Tel Aviv však svoj jadrový potenciál nikdy nekomentoval. „Choroby austrálskych oviec koncom 70. rokov minulého storočia pravdepodobne súvisia s izraelskými jadrovými pokusmi nad južnou oblasťou Indického oceánu,“ podelil sa najnovšie v novinách New Zealand Herald o poznatok výskumu Martin Johnston na základe analýzy článkov časopisu Veda a globálna bezpečnosť. Okrem už spomínaného dátumu skúšok zdroj uvádza, že sa uskutočnili v blízkosti ostrovov Marion a Princ Edward. Časopis tvrdenie okrem iného opiera aj o informáciu z americkej družice Vela a o následné zistenie, podľa ktorého v organizme oviec v Austrálii objavili vzápätí po skúškach zvýšený výskyt rádioaktívneho izotopu jódu 131. V tejto súvislosti na Novom Zélande pripomínajú, že Tel Aviv uskutočnil pokus bez toho, aby informoval BR OSN.

V JAR vedia viac

„Už sme požiadali úrady v Juhoafrickej republike o archívne dokumenty potvrdzujúce spoluprácu tejto krajiny s Izraelom,“ informovali vedci z najstaršej novozélandskej univerzity v meste Dunedin. S rovnakou žiadosťou sa obrátili aj na USA s cieľom "získať všetky fakty o sledovaní južnej časti Indického oceánu v septembri 1979 získané družicou Vela“.

„Izraelský jadrový program je pre svet väčšou hrozbou ako iránsky,“ tvrdil ešte v roku 2004 izraelský vedec Mordechaj Vanunu, ktorý si za zverejnenie informácií o jadrovom programe židovského štátu už odsedel celých 18 rokov väzenia. „Môžeme Izraelu povedať: Ak obviňujete Irán, donúťme Izrael aj Irán, aby otvorili svoje jadrové zariadenia a stali sa bezjadrovou zónou. Myslím, že Irán aj Irak to akceptujú, ale Izrael takúto politiku stále neprijíma,“ povedal Vanunu už pred rokmi v rozhovore pre švédsky verejnoprávny rozhlas. A pre austrálsku rozhlasovou stanici Radio Adelaide zdôraznil, že Izrael nemá „žiadne rozumné ospravedlnenie“ v súvislosti s výrobou svojich jadrových zbraní.

Na slobode s podmienkami

Po páde irackého lídra Saddáma Husajna Tel Aviv dodnes vníma Irán ako svojho nepriateľa číslo jeden. V medzinárodnom spoločenstve presadzuje, aby na Teherán vyvinulo pre jeho jadrový program väčší nátlak. Pritom židovský štát sa nikdy k vlastníctvu jadrových zbraní nepriznal. Informácie o tom však ani nepoprel.

„Moje odhalenia o izraelských jadrových tajomstvách ukázali svetu, že (Izraelčania) urobili veľkú, veľkú chybu,“ vyhlásil ešte v roku 2004 Vanunu. Zároveň tvrdil: „Vyrábajú veľa atómových a vodíkových bômb. (…) Mali by si uvedomiť, že prehrali v tejto vojne jadrových tajomstiev, a mali by pred svetom pripustiť, že šli zlým smerom.“ Po odpykaní trestu prepustili Vanunua v apríli 2004. Izraelské orgány mu však zakázali hovoriť so zahraničnými novinármi a vycestovať z Izraela.

Smer Nórsko?

Mordechaj Vanunu v minulosti konvertoval na kresťanstvo a po prepustení sa utiahol do areálu anglikánskej cirkvi v Jeruzaleme. Netajil sa želaním vzdať sa izraelského občianstva. V tejto súvislosti s cieľom získať nový pas poslal žiadosť Írsku, Nórsku, Veľkej Británii, Kanade, Dánsku i rodnému Maroku. Podľa AP to bolo to napokon Nórsko, ktoré pozitívne reagovalo na žiadosť bývalého izraelského jadrového odborníka. Urobila tak aj jeho nórska manželka Kristin Joachimenová, s ktorou sa Vanunu oženil po desiatich rokoch známosti v máji v roku 2015. Stále však platí zákaz, podľa ktorého sa nesmie Vanunu stýkať s cudzincami. Práve kvôli porušeniu spomínanej podmienky obvodný súd v Jeruzaleme uložil v júli 2017 „zradcovi“ podmienečný trest a 120 hodín verejnoprospeš­ných prác.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #iránsky jadrový program #izraelsko-iránsky konflikt