Alebo nám Európa pomôže, alebo budeme migrantov vracať do Líbye, varuje Salvini

Taliansko a Malta vyostrili spor o to, ktorá z týchto krajín by mala prijať loď sa 177 migrantmi na palube, ktorá čaká už tretí deň na ďalšie pokyny pri talianskom ostrove Lampedusa.

19.08.2018 16:04
Diciotti, migranti, Taliansko Foto: ,
Diciotti, loď talianskeho námorníctva, ktorá v Stredomorí zachraňuje migrantov.
debata (134)

Maltský minister vnútra Michael Farrugia na twitteri uviedol, že jediným riešením je, aby plavidlo zakotvilo v talianskom prístave. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini to tvrdo odmietol a trvá na tom, aby si pasažierov rozobrali európske krajiny.

„Jediným definitívnom riešením je vylodiť (migrantov) na Lampeduse alebo v inom talianskom prístave. Ak chce Taliansko naďalej tento prípad riešiť ako záchranu na mori, je Lampedusa podľa príslušných konvencií najbližšom bezpečným miestom,“ uviedol vo svojom Farrugia.

Maltský minister naráža na to, že utečenci sa nachádzajú na lodi talianskej pobrežnej stráže, ktorá ich 16. augusta vzala na palubu v maltských vodách údajne potom, čo im Malta neposkytla asistenciu a snažila sa ich odprevadiť do talianskych vôd.

Maltské úrady zase tvrdia, že loď s migrantmi nebola v núdzi a migranti neboli v ohrození života.

„Buď sa Európa rozhodne, že Taliansku skutočne konkrétne pomôže, a začne napríklad tým, že prevezme 180 migrantov na palube lode Diciotti, alebo budeme nútení urobiť to, čo definitívne zarazí prevádzačsky biznis, a budeme ľudí zachránených na mori prevážať do líbyjských prístavov,“ uviedol taliansky minister Salvini.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Malta #migranti #Matteo Salvini