Belgicko stiahne vojakov z ulíc, strážiť strategické budovy budú aj naďalej

Belgicko od septembra postupne zruší hliadkovanie vojakov v uliciach, ako aj na železničných staniciach a staniciach metra. Informáciu prinieslo pondelkové vydanie denníka La Libre Belgique s tým, že príslušníkov armády nahradia policajti a príslušníci iných bezpečnostných zložiek.

20.08.2018 18:32
vojak, vojskom amráda, Brusel, Foto: ,
Vojaci strážiaci inštitúcie EÚ kvôli nebezpečenstvu teroristického útoku v uliciach Bruselu.
debata (3)

Podľa slov ministra obrany Stevena Vandeputa vo víkendovom interview pre flámsku televíziu VTM nebude stiahnutie vojakov predstavovať bezpečnostné riziko. Príslušníci armády budú aj naďalej hliadkovať v lokalitách strategického významu – pred veľvyslanectvami, sídlami medzinárodných a židovských inštitúcií.

Belgická vláda postupne, naposledy začiatkom júla, znížila počet vojakov patrolujúcich v uliciach belgických veľkomiest na súčasných 550. V belgickej armáde bude však početná rezerva pripravená v prípade potreby okamžite pomôcť príslušníkom policajného zboru.

V západoeurópskej monarchii rozhodli o nasadení 1800 hliadkujúcich vojakov v uliciach, strategických lokalitách a dopravných uzloch po teroristických útokoch z Bruselu z marca 2016.

Vtedajší štvrtý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia znížili postupne začiatkom roka 2018 už na druhý a paralelne s tým znižovali aj počet patrolujúcich príslušníkov ozbrojených síl.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #armáda #Belgicko