Trumpov človek Manafort vinný z daňových podvodov z čias Janukovyča

Americká porota uznala čiastočne vinným Paula Manaforta, bývalého šéfa volebnej kampane terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa, z defraudácie a daňových podvodov. Porota zložená zo šiestich žien a šiestich mužov sa zhodla len v ôsmich z 18 bodov obvinení. Vo zvyšných nedospela k jednomyseľnému stanovisku.

21.08.2018 23:16 , aktualizované: 22.08.2018 06:30
manafort Foto: ,
Paul Manafort pri odchode zo súdnej siene.
debata (3)

Verdikt predstavuje podľa agentúry AP prvé víťazstvo pre tím zvláštneho špeciálneho Roberta Muellera, ktorý vyšetruje údajné ruské ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016. Podľa Trumpa nemá Manafortov prípad nič spoločného s ním, ani s údajným ruským zasahovaním do amerických volieb.

Manaforta súdili za zatajenie desiatok miliónov dolárov, ktoré získal v úlohe poradcu proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, zvrhnutého vo februári 2014, ako aj z daňových a bankových podvodov.

Obhajcovia stavili na Gatesa

Podľa prokuratúry Manafort klamal a staval sa nad zákon, keď klamal Spojené štáty o mnohomiliónových sumách na daniach. Manafortovi obhajcovia sa snažili súd naopak presvedčiť, že finančné machinácie sú v skutočnosti dielom niekoho iného, ​​a síce Manafortovho dlhoročného obchodného partnera Richarda Gatesa.

Pokiaľ do prípadu nezasiahne prezident Donald Trump, je podľa agentúry AP po verdikte takmer isté, že Manafort strávi niekoľko rokov vo väzení.

Demokratický senátor Mark Warner, ktorý je členom výboru pre tajné služby, ihneď Trumpa varoval pred tým, aby prípadne udelil Manafortovi milosť. „Akýkoľvek pokus prezidenta Manafortovi dať milosť alebo akokoľvek zasahovať do vyšetrovania jeho kampane by predstavoval hrubé zneužitie moci a vyžadoval okamžitý zásah Kongresu,“ upozornil Warner.

Prezident Trump v prvej reakcii uviedol, že Manafortov prípad „nemá nič spoločné s ruským zasahovaním“, ani s jeho osobou a uznanie bývalého šéfa jeho volebnej kampane vinným z niekoľkých bodov obžaloby označil za „hanbu“.

Čas pre prokuratúru

Zástupca Muellerovho vyšetrovacieho tímu informoval, že Manafortov rozsudok nebude nijako komentovať. Manafortov právnik Kevin Downing povedal, že je jeho klient „sklamaný“ a teraz uvažuje o všetkých svojich ďalších možnostiach.

Kedy bude nad bývalým šéfom Trumpovej volebnej kampane vynesený rozsudok, sudca zatiaľ neurčil. Prokurátorom dal do 29. augusta čas na to, aby sa rozhodli, či sa pokúsia dosiahnuť Manafortovo odsúdenie aj vo zvyšných desiatich bodoch.

Trump v predchádzajúcich dňoch vyjadril nad procesom s Manafortom neľúbosť a svojho bývalého spolupracovníka označil za dobrého človeka, ktorému bolo ublížené. Keby odišiel Manafort od súdu oslobodený, Trumpovi by to dodalo novú muníciu ku kritike Muellerovho vyšetrovania, ktoré prezident odsudzuje ako „hon na čarodejnice“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Paul Manafort