Mal som šťastie, spojilo sa veľa drobností, povedal český šofér o páde mosta v Janove

Český vodič kamiónu Martin Kučera, ktorý minulý týždeň prežil pád mosta v Taliansku a má tri zlomené rebrá, chce čo najskôr zase šoférovať.

22.08.2018 12:11
janov, most Foto: ,
Diaľničný most Morandi v Janove po kolapse.
debata (3)

Za jeho prežitím stála kopa náhod, povedal dnes novinárom na brífingu po prepustení z Thomayerovej nemocnice. Po moste išiel prvýkrát v živote.

Kučera jazdí s kamiónom od roku 1995. Nehodu už zažil, nešťastie v Taliansku ale podľa neho so šoférovaním nemalo nič spoločné. „Bol to zásah zhora,“ povedal.

Za svojím prežitím vidí niekoľko náhod, bol pripútaný, mal najnovší typ kamiónu, auto dopadlo zadom. „Veľa drobností sa spojilo, nie je to jedna jediná vec, ktorá rozhodla, mal som šťastie,“ povedal. Dátum 14. augusta teraz považuje za svoj druhý dátum narodenia a Janov za svoje druhé rodisko. Od toho dňa tiež prestal fajčiť.

Pád zo 45 metrov

Cez most išiel prvýkrát v živote. „Ja som vždy odbočoval hore na Alexandriu a potom na A7, tentoraz ma navigácia hnala tade. Tak som si hovoril, pozriem sa v Janove na prístav, na letisko,“ uviedol. Pred Janovom si urobil hodinovú bezpečnostnú pauzu. „Keby som robil len povinných 45 minút, tak by som prešiel,“ dodal.

Kamión s českým vodičom spadol pred týždňom v utorok z výšky 45 metrov z Morandiho mosta na frekventovanej diaľnici na severe Talianska po tom, čo sa časť mosta zrútila. Pri nešťastí zomrelo 43 ľudí. Český vodič bol prepustený z nemocnice v talianskom Janove v utorok. Večer dorazil sanitkou do nemocnice v Prahe, kde sa podrobil ďalším vyšetreniam.

Rozhorčené Taliansko

Zodpovednosť za pád mosta má určiť vyšetrovanie, tragédia však spôsobila v Taliansku obrovskú vlnu rozhorčenia, ktorá sa obrátila proti vládnym úradom aj prevádzkovateľovi diaľnice, firme Autostrade per l'Italia.

Jej predstavitelia ale akúkoľvek vinu na nešťastie odmietli, vláda však už začala konanie s cieľom odobrať firme koncesiu. Talianska vláda plánuje po páde diaľničného mosta v Janove podrobné kontroly verejných stavieb po celej krajine. Kontroly sa budú týkať ciest, mostov, ale aj verejných budov, ako sú napríklad úrady či školy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vodič #šťastie #zrútenie mosta v Janove