Kremeľ rezolútne odmietol odškodniť Pobaltie za roky sovietskej okupácie

Moskva opäť odmietla požiadavky pobaltských republík, aby ich Rusko ako právny nástupca niekdajšieho Sovietskeho zväzu odškodnilo za okupáciu, ktorá trvala desiatky rokov.

22.08.2018 14:56
debata (148)

V utorok sa na vymáhaní odškodného za sovietsku okupáciu vyslovili ministri spravodlivosti Estónska a Lotyšska. Kremeľ odmieta aj samotný výraz okupácia.

„Samozrejme že vôbec nesúhlasíme s výrazom ‚sovietska okupácia‘ a nesúhlasíme ani s tým, aby sa rokovalo o nejakom odškodnení,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nesmie sa ani zabúdať na prispenie k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju Pobaltia v čase Sovietskeho zväzu,“ dodal.

Hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS tiež usúdil, že ide o starú tému, ktorú už dlho nastoľujú „horúce hlavy“.

Červená armáda obsadila Pobaltie v roku 1940 na základe tajného dodatku k zmluve o neútočení s nacistickým Nemeckom. Po obsadení vypísal okupačný režim voľby, ku ktorým boli pripustené len prokomunistické strany. Takto zložené parlamenty potom schválili pripojenie k ZSSR. Súčasťou Sovietskeho zväzu boli všetky tri pobaltské republiky, a to až do jeho rozpadu začiatkom 90. rokov.

Estónsko, Litva a Lotyšsko pred tromi rokmi podpísali spoločné vyhlásenie o nevyhnutnosti domáhať sa odškodnenia za sovietsku okupáciu. Len Litva pred rokmi vyčíslila tieto požiadavky na 30 miliárd dolárov (dnes 26 miliárd eur), ale zaznievala aj suma viac ako dvadsaťpäťkrát vyššia.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Estónsko #odškodné #Litva #Lotyšsko #Sovietsky zväz