'Mŕtvy' terorista Bagdádí opäť prehovoril

"Vyzývam vás na svätú vojnu," odkázal v takmer hodinovom prejave v stredu večer cez sociálnu sieť už niekoľkokrát "pochovaný" Abú Bakr al Bagdádí, líder tzv. Islamského štátu, považovaný za skúseného poľného veliteľa a vojenského stratéga.

24.08.2018 09:00
Bagdádí, IS Foto:
Už niekoľkokrát ,,pochovaný" Abú Bakr al Bagdádí, líder tzv. Islamského štátu, považovaný za skúseného poľného veliteľa.
debata (6)

„Chalifát bude stále existovať. Pokračujte v atentátoch v arabských krajinách, ale aj v Ázii a Afrike,“ adresoval islamský terorista, rodák z okolia Samary, citovaný panarabskou televíziou Al Arabíja, výzvu skupinám, ktoré mu prisahali vernosť. Propagandistický prejav, ktorého autentickosť sa nepodarilo potvrdiť, zaznel počas terajšieho moslimského sviatku obetí (íd al-adhá) a obsahuje aj výzvu „uštedriť úder Západu“.

„Pre mudžahída miera víťazstva či porážky nezávisí od mesta, ktoré ukradli alebo sa stalo vlastníctvom toho, kto má vzdušnú prevahu, medzikontinentálne strely či chytré bomby,“ pripomenul líder sunnitských teroristov v narážke na ruskú leteckú prítomnosť v oblasti.

Živý, mŕvi, živý

Posledný raz sa líder IŠ pôvodným menom Ibrahim Ajád Ibrahim ali al Bagdádí ozval ešte 28. septembra 2017. Bolo to v čase, keď islamskí radikáli postupne strácali kontrolu nad väčšinou okupovaných miest v Iraku a Sýrii vrátane irackého Mosulu vyhláseného za hlavné mesto samozvaného chalifátu. Aj vtedy líder IS vyzýval na boj proti „neveriacim“.

V októbri 2015 sa objavila zaručene nezaručená informácia, podľa ktorej Bagdádí utrpel zranenie počas leteckého náletu na sýrsko-irackej hranici. Dokonca ho mali prepraviť do Líbye, ale rovnako ako jeho najnovší prejav sa informáciu nepodarilo potvrdiť. Rovnako ako zvesť agentúry Al Amak zo 14. júna 2016, podľa ktorej líder Bagdádí zomrel „na piaty deň svätého mesiaca ramadán“. Následne v októbri 2016 arabské a iránske médiá zase informovali o pokuse otráviť Bagdádího a jeho troch poľných veliteľov. V júni 2017 mal zase líder teroristov zahynúť pri nálete ruských leteckých síl na vtedajšie centrum radikálov Rakku. S rovnakou informáciou sa poponáhľala aj sýrska vládna televízia.

Pritom napriek niekoľkokrát ohlasovanej smrti Bagdádího sa minulý rok v júni objavila informácia, podľa ktorej je živý a nachádza sa na sýrskom území neďaleko hranice s Irakom. O tri mesiace neskôr aj Američania informovali o „životaschopnosti“ Bagdádího s tým, že pôsobí vo východnej Sýrii, v doline rieky Eufrat neďaleko hraníc s Irakom. A napokon nedávno, 13. augusta, televízia As Sumárija odvolávajúca sa na irackú rozviedku informovala: "Bagdádí síce žije v meste Hadžín, ale je pripútaný na lôžko po ťažkom zranení a už neriadi IŠ.“ Dokonca ho vraj v úlohe lídra mal vymeniť Abú Usmán at-Tunísi, pravdepodobne Tunisan, ktorého kandidovali neirackí príslušníci IŠ. Irackí extrémisti však boli proti.

Islam iba ako zá sterka

Pre Bagdádího často charakterizovaného ako nový bin Ládin a jeho stúpencov bol islam vždy iba zásterkou. Pokúšali sa ním zakryť ozajstný ciel sunnitských teroristov. Milióny skutočne veriacich moslimov sa tak stali obeťou nenávistnej propagandy „bagdádiovcov“, ktorá je v podstate cudzia moslimskému náboženskému učeniu. Výsledok? Množstvo útokov stúpencov IŠ v Sýrii a Iraku. Mučenie a podrezávanie hrdiel "zradcov“ v priamom prenose šokovali svetovú verejnosť. Chalifát pritom dlho držala pri živote kontrola významných ropných zdrojov na severe Iraku a s tým spojený nelegálny obchod s „čiernym, zlatom“. Teroristom umožňoval financovať všetky nielen teroristické aktivity. Veľký podiel na nich malo obchodovanie s Tureckom, ale aj s odberateľmi v Európe, pretože kamiónmi dodávanú kvalitnú ropu predával IŠ pod cenu v porovnaní so svetovým trhom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #ISIL