Počet žalôb proti Monsanto stúpol na 8-tisíc

Počet súdnych procesov proti výrobcovi osív a pesticídov Monsanto stúpol približne na 8 000 z 5 200, uviedol nemecký farmaceutický a chemický koncern Bayer, ktorý americkú firmu nedávno kúpil.

23.08.2018 20:17
USA porota verdikt pacient rakovina odškodné... Foto: ,
Fľaše s hnojivom Roundup od gigantu Monsanto sú vystavené v obchode v St. Louise.
debata (3)

Počet žalôb rastie z dôvodu rozhodnutia súdu, ktorý nariadil spoločnosti Monsanto zaplatiť odškodné za to, že nevarovala pred rizikami vzniku rakoviny v súvislosti s glyfosátovými herbicídmi.

„Počet súdnych sporov na štátnej aj federálnej úrovni na konci júla dosiahol približne 8000. Toto číslo sa môže v priebehu času zvýšiť alebo klesnúť, ale z nášho pohľadu tento počet nemá nič spoločné so skutkovou podstatou žalôb,“ povedal šéf Bayeru Werner Baumann analytikom v rámci konferenčného hovoru.

Akcia Bayeru padla o vyše 10 % od 10. augusta, keď súd v prvom z potenciálne niekoľkých tisícov sporov nariadil firme Monsanto zaplatiť odškodné vo výške 289 miliónov USD (249,59 milióna eur). Baumann zopakoval, že rozhodnutie súdu nebolo v súlade so závermi regulačných úradov, ktoré prijali na základe vedeckých štúdií. Dodal, že dopyt po produktoch na glyfosátovej báze zostáva vysoký.

Na otázku, či Bayer uvažuje o mimosúdnych vyrovnaniach, Baumann odpovedal: „Budeme sa dôrazne brániť v tomto aj všetkých budúcich prípadoch.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Monsanto #Bayer