Izraelský premiér Netanjahu hovoril o nepriateľskom postoji EÚ k Izraelu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si chce vybudovať blízke vzťahy s európskymi lídrami a vyvážiť tak podľa jeho slov nepriateľský postoj EÚ voči Izraelu. Podľa izraelského denníka Haarec to bolo hlavným oznámením predsedu izraelskej vlády na úvod jeho trojdňovej návštevy Litvy.

24.08.2018 11:14
Skvernelis, Netanjahu Foto: ,
Litovský premiér Saulius Skvernelis (vpravo) víta izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred ich stretnutím vo Vilniuse.
debata (9)

Netanjahu vo Vilniuse, ktorý je domovom jeho predkov, sa vo štvrtok oficiálne poďakoval litovskému premiérovi Sauliusovi Skvernelisovi za to, že Litva v EÚ podporuje Izrael, čo označil za osviežujúci príklad „priamosti, pravdovravnosti a odvahy“.

Zároveň si vo svojom prejave neodpustil kritiku Bruselu. „Brusel sa k Izraelu často správa zle,“ podotkol Netanjahu s tým, že Izrael čelí skresleným obvineniam zo strany EÚ.

Litva v decembri pomohla Netanjahuovi stretnúť sa s ministrami zahraničných vecí EÚ tým, že mu zaistila oficiálne pozvanie na raňajky ministrov pred summitom. Krok Litvy bol vtedy vnímaný ako odporujúci protokolu a rozhorčil kanceláriu šéfky úniovej diplomacie Federiky Mogheriniovej.

Netanjahu sa snaží vytvoriť puto s „najnacionalis­tickejšími“ štát­mi

Netanjahu sa systematicky snaží vytvoriť puto s najnacionalis­tickejšími štátmi v strednej a východnej Európe s cieľom sabotovať možnosť konsenzu, ktorý je v rámci európskych krajín potrebný pre jednotnú zahraničnú politiku voči Izraelu, hodnotí stratégiu predsedu izraelskej vlády Haarec, pričom upozorňuje napríklad na vrelé prijatie maďarského premiéra Viktora Orbána a Netanjahuove rozhovory s predstaviteľmi krajín V4, ku ktorým okrem Maďarska patrí Slovensko, Česko a Poľsko.

„Chcem vyvážiť nie vždy priateľský postoj EÚ k Izraelu, aby sa nám dostalo spravodlivejších a priamejších rokovaní. Robím to prostredníctvom kontaktov v rámci blokov v EU, v krajinách východnej Európy a teraz v Pobaltí a tiež v ďalších krajinách,“ uviedol Netanjahu, kým nastúpil do lietadla do Litvy.

V Litve sa má izraelský premiér stretnúť aj s lídrami Lotyšska a Estónska.

Hlavným dlhodobým cieľom Netanjahua je podľa Haarecu za každú cenu podkopať v EÚ postoje Nemecka a Francúzska, ktoré riešenie palestínsko-izraelského konfliktu vidia v podobe dvoch štátov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Izrael #Litva #Benjamin Netanjahu