Ruskí trollovia sa snažili v USA ovplyvniť debatu o očkovaní

Softvéroví boti a ruskí internetoví trollovia nešírili dezinformácie len v súvislosti s americkými prezidentskými voľbami v roku 2016, ale ovplyvniť sa snažili aj diskusiu o očkovaní v Spojených štátoch.

24.08.2018 18:30
debata (12)

Vyplýva to zo štúdie tímu vedcov univerzity Georgea Washingtona, o ktorej informovala agentúra AFP.

Dezinformácie šírili trollovia a boti, teda programy vykonávajúce rutinnú činnosť, na sociálnej sieti twitter a do debaty vnášali aj kontroverzné témy, ako sú hospodárska nerovnosť či rasizmus.

„Vedeli ste, že existuje tajná vládna databáza s údajmi o deťoch poškodených očkovaním,“ píše sa v jedno z tweetov, ktorým sa vo svojom výskume vedci venovali. Príspevok na sociálnej sieti je doplnený hashtagom #VaccinateUS.

Anonymní internetoví trollovia, ktorých pôvod v Rusku sa preukázal už v súvislosti so snahou ovplyvniť výsledok amerických prezidentských volieb v roku 2016, šírili podľa vedcov nielen informácie o údajných negatívnych účinkoch očkovania, ale aj správy pozitívne. Hoci prevažná väčšina americkej populácie očkovanie schvaľuje, na twitteri však mohol vzniknúť dojem, že sa v USA vedie o vakcinácii kontroverzná debata.

Zdravie ako zbraň

Takzvaní boti šírili na rozdiel od trollov predovšetkým informácie o údajných negatívnych dopadoch očkovania. Užívateľa sociálnej siete sa snažili prinútiť, aby klikol na odkaz vedúci na zavírené stránky či reklamné weby.

Koľko presne trollov a botov sa do debaty o očkovaní zapojilo, štúdia neuvádza. Jednotliví aktéri podľa nej ale sledovali rôzne ciele.

„Debata o zdraví sa stala zbraňou: témy verejného zdravia, ako je napríklad očkovanie, tvorí súčasť pokusov o šírenie dezinformácií zahraničnými mocnosťami,“ uvádza štúdia uverejnená v časopise American Journal of Public Health.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #očkovanie #Trollovia #boti