Migračná kríza vo Venezuela sa zhoršuje, blíži sa k tej v Stredomorí

Exodus migrantov z Venezuely sa blíži kríze porovnateľnej s migračnou vlnou v Stredomorí. Vo svojom vyhlásení to podľa agentúry Reuters uviedla OSN.

24.08.2018 19:46
venezuela, migranti, Foto: ,
Venezuelčania na hraniciach s Kolumbiou.
debata (9)

Kvôli ekonomickej kríze a autoritárskemu režimu utieklo v posledných rokoch z tejto juhoamerickej krajiny viac ako 2,3 milióna ľudí. V roku 2016 mala Venezuela približne 31,5 milióna obyvateľov. Napätie kvôli migrantom z Venezuely teraz narastá v Kolumbii, Brazílii, Ekvádore a Peru.

OSN už skôr oznámila, že počty utekajúcich Venezuelčanov sú alarmujúce, a varovala pred humanitárnou krízou v celej Južnej Amerike. Sprísnenie požiadaviek pre vstup do krajiny tento mesiac schválili Peru a Ekvádor. Venezuelčania tak ponovom pre prekročenie hraníc musia mať platné pasy, doteraz im stačil akýkoľvek osobný doklad. Mnohí z nich pasy nemajú, jeho získanie je totiž zložité a trvá aj roky.

O situácii okolo migračnej vlny majú budúci týždeň v kolumbijskej metropole Bogota rokovať zástupcovia Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

Podľa hovorcu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Joela Millmana je teraz potreba zmobilizovať finančné a ďalšie prostriedky pre riadenie migračného toku. „Toto mieri ku krízovému momentu, ktorý sme videli v ostatných častiach sveta, predovšetkým v Stredomorí,“ uviedol Millman na tlačovej konferencii.

Venezuela predtým patrila medzi najviac prosperujúce krajiny Latinskej Ameriky, nedokázala sa však vyrovnať s prepadom cien ropy. Korupcia a zlé hospodárenie pod vedením socialistickej vlády za posledných 20 rokov spôsobili, že sa krajina ocitla v zatiaľ najhoršej ekonomickej kríze. Kolabujú tu napríklad verejné služby a stále častejšie sú niekoľkohodinové výpadky elektrickej energie i dodávok vody.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Venezuela #Južná Amerika #migračná kríza