Severná Kórea prepustila zadržiavaného japonského turistu

Severokórejské úrady prepustili japonského turistu, ktorý bol tento mesiac zatknutý v KĽDR. Dôvod zadržiavania Severná Kórea neuviedla, oznámila len, že muž počas svojho pobytu v KĽDR porušil zákony. Japonec bol z krajiny vyhostený, informovala v pondelok agentúra Reuters. Japonská vláda zhruba pred dvoma týždňami oznámila, že preveruje správy o zatknutí jedného z japonských občanov v Severnej Kórei. Dotyčného neidentifikovala.

27.08.2018 11:16
debata (1)

V nedeľu večer severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA informovala, že japonský turista Tomojuki Sugimoto bol vypočúvaný ohľadom zločinu, ktorý spáchal. Pchjongjang sa ho nakoniec rozhodol „z humanitárnych dôvodov“ prepustiť. Agentúra Reuters napísala, že vyhostený turista v pondelok dorazil do Číny.

Podľa japonských médií bol tridsiatnik Sugimoto zadržaný pravdepodobne v meste Nampcho na západnom pobreží KĽDR, kde bol na turistickom zájazde. V meste sa nachádza severokórejská námorná základňa a továreň na výrobu zbraní. Japonske médiá uviedli, že dôvodom zadržania turistu mohol byť fakt, že natáčal na videokameru vojenské zariadenia.

Turisti sú vždy pod dohľadom

Turisti sú v KĽDR vždy pod prísnym dohľadom miestnych úradov. Severokórejský režim mnohých zahraničných turistov v minulosti zadržal a použil ich potom pri vyjednávaní s ich domovskými krajinami.

Najznámejším prípadom bol americký študent Otto Warmbier, ktorý bol zatknutý za krádež propagačného plagátu z hotela. Do vlasti sa vrátil po 17 mesiacoch v kóme s ťažko poškodeným mozgom a za niekoľko dní zomrel.

Japonsko a Severná Kórea neudržiavajú diplomatické vzťahy. Tokio žiada, aby Pchjongjang ukončil svoje testy jadrových zbraní a rakiet, z ktorých niekoľko pri severokórejských skúškach preletelo cez japonské ostrovy. Predmetom sporu medzi oboma krajinami sú tiež japonskí občania, ktorých severokórejský režim v 70. a 80. rokoch uniesol do KĽDR, aby pomáhali pri výcviku tamojších špiónov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #prepustenie