Grécka polícia zadržala pri Solúne 59 migrantov s prevádzačmi

Dovedna 59 migrantov a dvoch prevádzačov zadržala grécka polícia pri Solúne na severe krajiny. S odvolaním sa na jej vyhlásenie o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

27.08.2018 17:56
debata (2)

Migranti podľa polície prišli do Grécka zo susedného Turecka cez pohraničnú rieku Evros a viezli sa v dvoch kamiónoch smerom na západ. Väčšina z nich pochádzala z Pakistanu, Afganistanu a Sýrie.

Prevádzači pýtajú od migrantov za tranzit do EÚ zvyčajne tisíce eur. Za tie im sľubujú neobmedzený pobyt v Nemecku, v prípade, že sa im podarí vyhnúť sa registrácii v Grécku, priblížila DPA.

V súlade s nedávnou dohodou medzi Berlínom a Aténami totiž môže byť z nemecko-rakúskych hraníc do 48 hodín vrátený nazad do Grécka každý migrant, ktorý sa tam zaregistroval kedykoľvek po 1. júli 2017.

Prevádzači hľadajú nové cesty

Odvtedy ako krajiny ležiace na tzv. balkánskej trase uzavreli pre migrantov a utečencov svoje hranice, snažia sa prevádzači dostať ich do západnej Európy inými cestami.

Namiesto toho, aby migrantov prevádzali zo Srbska cez Maďarsko či Chorvátsko, volia teraz trasu cez Albánsko a Čiernu Horu, skadiaľ sa cez Jadranské more pokúšajú dostať do Talianska.

Inou z nových trás je prechod cez Bosnu a Hercegovinu. Tam sa migranti zhromažďujú v pohraničnom meste Velika Kladuša čakajúc na možnosť prechodu cez územie susedného Chorvátska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #migranti #migračná kríza