Iránska študentka dostala sedem rokov väzenia za účasť na demonštrácii

Dvadsaťjedenročná iránska študentka bola v Iráne odsúdená na sedem rokov väzenia za účasť na proteste univerzitných študentov. S odkazom na miestnu tlač o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Parísa Ráfeíová z teheránskej univerzity bola odsúdená pre účasť na demonštrácii, ktorú vlani v decembri organizovali študentské odbory.

27.08.2018 18:17
debata (17)

Trest dostala podľa verdiktu za „zhromažďovanie s cieľom narušiť národnú bezpečnosť“ a ďalej za „protištátnu propagandu a narušovanie verejného poriadku,“ uviedol reformný denník Šark. Právnik odsúdených Saíd Chalílí na twitteri označil rozsudok za nespravodlivý. „Podľa môjho názoru žiadna časť obvinenia nie je logická a právne nestačí na to, aby bola uznaná za vinnú,“ citoval denník Šark advokáta.

Študenti začiatkom decembra protestovali okrem iného proti obmedzeniam na študentských internátoch, čo sa týkalo napríklad času, kedy sú brány internátov otvorené. „Všetky tieto činy boli v súlade so zákonom a ústavnými právami,“ uviedol Chalílí.

Ďalších 45 študentov má byť za mrežami

Podľa iránskeho reformného denníku Etemád je teraz za mrežami ďalších 45 študentov. Zadržaní boli v súvislosti s protestmi, ktoré sa vlani koncom decembra konali naprieč Iránom. Podľa denníka aspoň dvaja z týchto študentov boli odsúdení na osemročné väzenie.

Do decembrových protestov sa v Iráne zapojili vo veľkom počte mladí ľudia a robotníci, rovnako ako príslušníci vzdelanej strednej triedy, ktorá tvorila chrbticu proreformnej revolty pred takmer desiatimi rokmi. Podľa vládnych odhadov sa protestov zúčastnilo 42-tisíc ľudí. O život pri nich prišlo 22 osôb.

Demonštrácie prerástli v kritiku vedenia štátu

Demonštrácie sa najprv týkali zdražovanie, neskôr ale prerástli v kritiku vedenia štátu. Úrady potom zablokovali sociálne siete a demonštrácie označili ako sprisahanie, za ktorým stoja sily zo zahraničia, hlavne z USA a z Izraela. Tieto krajiny demonštrantov podporili.

Iránska ekonomika je v kríze, ktorú zrejme ešte zhoršia nové americké sankcie. Tie zaviedli Spojené štáty proti Iránu tento mesiac po tom, čo americký prezident Donald Trump v máji oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Teherán sa v tejto dohode zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním súvisiacich ekonomických sankcií.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #protivládne protesty