Napätie opäť rastie? USA už neodložia vojenské manévre Južnou Kóreou

Spojené štáty sa nechystajú pozastaviť nijaké ďalšie vojenské cvičenia s Južnou Kóreou. Oznámil to v utorok americký minister obrany Jim Mattis.

29.08.2018 08:14
usa, kórea, cvičenie Foto:
Spoločné cvičenia Južnej Kórey a USA
debata (20)

„V súčasnosti neplánujeme pozastaviť nijaké ďalšie cvičenia,“ povedal podľa agentúry DPA Mattis novinárom na pôde Pentagónu.

V tejto súvislosti dodal, že niektoré manévre so Soulom pozastavili USA ako gesto „dobrej vôle“ bezprostredne po singapurskom summite, na ktorom v júni rokoval americký prezident Donald Trump so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Trump nariadil minulý týždeň americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, aby odložil ohlásenú cestu do KĽDR, pričom ako dôvod uviedol, že v denuklearizácii Kórejského polostrova sa zatiaľ nerobí dostatočný pokrok.

Samotný Mattis sa v utorok odmietol vyjadriť na otázku, či súhlasil s dávnejším Trumpovým príspevkom na sociálnej sieti Twitter, v ktorom bezprostredne po summite v Singapure tvrdil, že Pchjongjang už nijakú hrozbu nepredstavuje. „Žiadate jasnú odpoveď na komplikovanú otázku,“ reagoval.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea