Rusko v septembri usporiada vojenské manévre v Stredozemnom mori

Rusko na začiatku septembra usporiada v Stredozemnom mori vojenské cvičenie, ktorého sa zúčastní viac ako 25 vojenských lodí a zhruba 30 lietadiel. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

30.08.2018 13:08
debata (33)

Manévrov, ktoré sa majú konať od 1. do 8. septembra, sa zúčastní aj ruský raketový krížnik Maršal Ustinov. V medzinárodnom vzdušnom priestore vykonajú cvičenie okrem iného lietadlá Tu-160, schopné niesť jadrové rakety, viacúčelové stíhacie lietadlá Su-33 a bojové lietadlá Su-30SM námorného letectva.

Cvičenie sa bude konať na pozadí rastúceho napätia medzi Ruskom a Západom ohľadom diania v sýrskej provincii Idlib, poznamenala agentúra Reuters. Podľa Západu chystá sýrsky prezident Bašár Asad v tejto poslednej bašte sýrskej opozície ofenzívu. Hovorca ruskej diplomacie Marija Zacharovová proti tomu vo štvrtok uviedla, že na nový útok proti Sýrii sa chystá Západ.

Rusko v septembri okrem iného plánuje jedno z najrozsiahlejších vojenských cvičení Východ 2018 (Vostok 2018), ktorého by sa mala zúčastniť Tichomorská a Severná flotila a všetky letecké jednotky.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Stredozemné more #vojenské cvičenie