Nad Londýnom sa bude vznášať podobizeň starostu v plavkách

Kritici londýnskeho starostu Sadiqa Khana dostali povolenie, aby v sobotu nad britskou metropolou lietal balón spodobňujúci najvyššieho predstaviteľa mesta v žltých dámskych plavkách. Khan vzal akciu svojich odporcov s humorom. Poznamenal len, že žltá mu príliš nepristane, informoval server Independent.

31.08.2018 12:26
debata (12)
Takmer deväť metrov dlhý balón v podobe... Foto: SITA/AP
sadiq khan, balón, londýn Takmer deväť metrov dlhý balón v podobe starostu Sadiqa Khana.

Autor nápadu na vytvorenie balóna v podobe londýnskeho starostu v bikinách Yanny Bruere vybral na internetovej platforme na svoj projekt 58-tisíc libier.

Takmer deväť metrov dlhý balón v podobe starostu so žltými dámskymi dvojdielnymi plavkami vznikol v priamej reakcii na nafukovaciu podobizeň amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorú nechali vyrobiť jeho odporcovia a vznášala sa nad Londýnom aj Edinburgom v čase jeho júlovej návštevy v Británii. Balón šéfa Bieleho domu vyobrazuje ako nahnevané dieťa s plienkami.

Dôvodom protestu je zvyšujúca sa kriminalita

Za dôvod, prečo sa rozhodol týmto spôsobom proti starostovi Khanovi protestovať, označil Bruere údajne zvyšujúcu sa kriminalitu v Londýne a snahu brániť slobodu slova.

Nafukovací starosta sa bude nad britským Parlamentným námestím vznášať v sobotu od 9:30 do 11:30 miestneho času (10:30 až 12:30 SELČ).

„Ak chcú ľudia tráviť svoju sobotu tak, že budú pozerať na mňa v žltých bikinách, tak nech to pokojne robia – nemyslím si však, že by mi žltá pristala,“ povedal Khan televízii ITV London.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Sadiq Khan