Protesty v Chemnitzi vyústili do potýčok demonštrantov s políciou

Východonemecký Chemnitz sa v sobotu znovu stal dejiskom niekoľkotisícových demonštrácií. Štvorica akcií, na ktorých sa v podkrušnohorská meste zúčastnilo osem až jedenásť tisíc ľudí, bola z väčšej časti pokojná, napriek tomu sa však nezaobišla bez občasných stretov a šarvátok s políciou. Pri demonštráciách v utrpelo zranenia najmenej 18 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.

01.09.2018 18:05 , aktualizované: 02.09.2018 17:08
Chemnitz Foto: ,
Na proteste antimigračného hnutia v meste Chemnitz žiadali rezignáciu kancelárky Angely Merkelovej.
debata (1066)

Priaznivci hnutia Pro Chemnitz, ktorého sobotňajší protest sprevádzal výtržnosti a útoky na prisťahovalcov, sa okolo 16:00 zišli pri najznámejšom monumente štvrťmilionového mesta – pamätníku Karla Marxa. Niekoľko z nich malo so sebou nemecké vlajky a opakovane skandovalo slová ako „My sme národ“ alebo „Merkelová musí preč“. Po skončení akcie sa jej účastníci začali presúvať na neďalekú demonštráciu protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Pár stoviek metrov od pravicovej akcie protestovalo pri kostole Johanniskirche podľa organizátorov približne 3 000 ľudí za mier a proti xenofóbii. Na miesto prišla i starostka Chemnitzu, podľa ktorej dnes Sasko a jej mesto musia vyslať jasný signál, že budú prostredníctvom všetkých prostriedkov podporovať právny štát proti „pravicovým štváčom“. Šéf poslancov Ľavice v spolkovom senáte Dietmar Bartsch vyjadril presvedčenie, že je potrebné, aby občania mesta jasne vyjadrili svoj postoj.

Na oboch protestoch dohliadali stovky policajtov z rôznych spolkových krajín. Väčšina z nich mala v pohotovosti prilby, niektorí boli na koňoch. Ulice v centre mesta boli uzavreté pre dopravu, polícia ich blokovala desiatkami vozov.

Situácia v Chemnitz sa vyhrotila večer, keď sa... Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
Chemnitz protest demonštrácia Nemecko Situácia v Chemnitz sa vyhrotila večer, keď sa účastníci protiimigračnej demonštrácie stretli s políciou.

Situácia sa vyhrotila

Situácia vo východonemeckom Chemnitzi sa večer vyhrotila, keď sa účastníci protiimigračnej demonštrácie stretli s políciou. Organizátori pochod ukončili predtým, než došli do cieľa. Podľa polície vypršal čas, ktorý mali usporiadatelia na demonštráciu vyhradený. Situácia na mieste je neprehľadná.

Na rôznych demonštráciách v meste sa zúčastnilo celkovo okolo 11 000 ľudí – 8 000 z nich boli demonštranti z pravicovopo­pulistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), xenofóbnej iniciatívy Pegida a pravicovopopu­listického občianskeho hnutia Pro Chemnitz. Zvyšných 3 000 ľudí boli účastníci protidemonštrácie.

Zranenia a výtržnosti

Pri sobotňajších demonštráciách utrpelo zranenia najmenej 18 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu. Podľa nej zranenia utrpeli aj traja členovia bezpečnostnej služby. Polícia tiež zaznamenala najmenej 37 trestných činov. Išlo o poškodzovanie majetku, ublíženie na tele či porušenie zákona.

Polícia dodala, že tiež vyšetruje údajný útok na skupinu demonštrantov vedenú Sörenom Bartolom, poslancom zo Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD). Bartol na sociálnej sieti Twitter napísal, že neonacisti prepadli jeho „skupinu z Marburgu na ceste k autobusu“. Dodal, že útočníci zničili vlajky strany SPD a fyzicky napadli niektorých jej členov.

Demonštranti tiež poškodili v Chemnitzi veľký plagát podporujúci odlišnosť umiestnený na pamätníku nemeckého filozofa Karla Marxa. Plagát, ktorý na pamätník vylepili miestni aktivisti, nesie nápis „Chemnitz nie je ani šedý, ani hnedý“.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #Chemnitz